V Holešově začala největší výstava Borise Jirků

Holešov - Největší výstavu jednoho z nejvýraznějších současných českých výtvarníků - Borise Jirků - hostí Holešov na Kroměřížsku. Nově zrekonstruované sály tamního zámku zaplnily dvě stovky jeho prací, převážně rozměrných maleb. Od nejstarších až po úplné novinky.

Se svými obrazy, ilustracemi a plastikami slaví úspěchy i daleko za hranicemi. Dosud největší výstavu se ale pětapadesátník Boris Jirků rozhodl uspořádat v rodném kraji. „Mně na této výstavě velmi záleží, protože su ze Zlína. Když řeknu v Praze – su z Dejvic - tak se všichni smějou. Dělám to pro své přátele, rodinu, příznivce a všechny, kterým bych chtěl svým dílem něco dát,“ svěřil se autor.

„Je to pokračování toho, co jsme si kdysi vytyčili – a to je vytvořit z holešovského zámku velké kulturně společenské centrum. A to si myslím, že i dnešní výstavou se nám opravdu daří naplňovat,“ řekl na vernisáži ředitel Městského kulturního střediska v Holešově Pavel Chmelík.

Boris Jirků na vernisáži své výstavy (zdroj: ČT24)

Nejstarší vystavené obrazy pocházejí z konce sedmdesátých let. Nechybí ale ani dva sály plné novinek, ty nejčerstvější vznikly před pouhými týdny či měsíci. „Já jsem maloval v Ekvádoru a na Galapágách. A pak, když přijedu domů, tak ještě dělám z těch zážitků takovou ozvěnu. Ale já tam musím kreslit, malovat. Není možné, abych něco nafotil. Mně přes ty fotky emoce nejdou,“ vysvětlil Boris Jirků. Holešovský zámek bude obdivovatele jeho díla lákat až do konce příštích letních prázdnin.

Vydáno pod