Letecká linka Londýn-Brno výrazně posílí, novinkou je i Bergamo

Brno - Od letošní zimy se počet letů mezi Brnem a Londýnem zvedne o více než 100 procent. Stávající nabídka čtyř letů týdně, kterou nabízí společnost Ryanair, se od listopadu zvyšuje o tři lety. Od půlky prosince navíc začne do Londýna třikrát týdně létat i nízkonákladový dopravce Wizzair. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva společnosti Letiště Brno Jiří Filip, který informoval o novinkách v zimním letovém řádu.

Společnost Ryanair nyní létá na londýnské letiště Stansted čtyřikrát týdně, nově bude spoj provozovat každodenně. Nový dopravce v Brně, společnost Wizzair, začne od 16. prosince létat na londýnské letiště Luton třikrát týdně - v úterý, čtvrtek a sobotu. Podle Filipa je po linkách Brno-Londýn velká poptávka. „Celoroční vytíženost letadel se pohybuje kolem 93 procent,“ uvedl Filip. „Ta struktura cestujících je celá škála spektra od byznysmenů, studujících nebo pracujících v Anglii po turisty,“ dodal.

Co se dalších změn týče, už od pondělí zahajuje Ryanair novou linku mezi Brnem a severoitalským Bergamem. Cestující mohou využít spoj v pondělí, středu a sobotu.

Předseda představenstva společnosti Letiště Brno Jiří Filip o změnách (zdroj: ČT24)

Linka do Prahy zůstane zachována, počet letů ale klesne

Naopak se sníží frekvence spojů mezi Brnem a Prahou. Týdenní počet letů klesne z nynějších 24 na pět. České aerolinie k začátku listopadu zrušily tuto pravidelnou linku, kterou svými spoji nahrazuje společnost Job Air-Central Connect Airlines (CCA). Původně chtěla létat třikrát denně, nakonec ale počet spojů snížila na jeden v každý pracovní den, prý kvůli analýzám možného vytížení linky.

Kam se létá z Brna?

Z Brna se během zimního letového provozu cestující dostanou do Prahy, Londýna, Moskvy a Bergama. Spoje do Prahy čeká citelné snížení, nově se do hlavního města bude létat jen jednou v pracovní dny. Od 1. listopadu dochází k postupnému navyšování linek do Londýna, od poloviny prosince se bude létat každý den a v pondělí, středu a v sobotu dokonce dvakrát. Novou linkou do Bergama - stejně jako do Moskvy - se cestující dostanou třikrát týdně, v pondělí, středu a sobotu. Zimní letecký řád znamenal konec pro lety do chorvatského Zadaru a španělské Barcelony-Gerony.

Díky takzvanému sdílení kódu, v letectví známému pod anglickým názvem code share, budou mít pasažéři na lince Praha-Brno možnost využívat rezervační systém ČSA. Sdílení kódu obvykle znamená i vzájemný prodej letenek nebo započítávání věrnostních mílí zákazníkům obou firem.

Na trase budou létat letadla Saab 340 o kapacitě 33 míst a posádky CCA. „Jedna rotace do Brna je ústup od větší četnosti z posledních let. Je to kompromis,“ uvedli dnes zástupci společnosti. Linka, která létá z Prahy v poledne a do Brna přiletí o 45 minut později, je prý zaměřena na cestující, kteří míří do Brna. Cestující mířící do Prahy odstartují v 15:40. Podle CCA je linka zaměřena na byznysmeny, kteří míří do Prahy a do dalších velkých metropolí v zahraničí, a to na dvou až třídenní cestu. Tím vedení CCA reaguje na kritiku, že cestující nestihnou ranní spoje z Prahy na světová letiště.

Vydáno pod