Slávistický fanoušek dostal za napadení 14letého hocha čtyři roky vězení

Brno - Brněnský městský soud poslal dnes na čtyři roky do vězení fanouška pražské fotbalové Slávie Ondřeje Makalu za to, že letos v srpnu zbil v Brně v podnapilosti čtrnáctiletého chlapce ze Znojemska. Způsobil mu vážná zranění jen proto, že hoch není příznivcem Slávie, ale brněnské Zbrojovky. Devětadvacetiletý Makal tvrdí, že se jen bránil. Proti verdiktu se odvolá k brněnskému krajskému soudu.

Slávistický fanoušek byl odsouzen za ublížení na zdraví a výtržnictví. Trest by nebyl zdaleka tak přísný, nebýt toho, že Makal měl již v minulosti četné problémy se zákonem. Kdysi byl odsouzen za výtržnictví a hajlování. Nejpřísnější postih v podobě pěti let vězení dostal v roce 2004 za to, že zbil hosta jedné restaurace, který mu prý vytýkal hajlování.

Letos v srpnu přijel Makal s přáteli do Brna na zápas Slávie s domácím celkem Zbrojovky. Na stadion se ale vůbec nedostal. Skončil v hospodě. V Mifkově ulici pak v opilosti oslovil chlapce postávajícího na tramvajové zastávce s dotazem, zda fandí Slavii. Když přišla záporná odpověď, Makal zaútočil. Ranou pěstí do obličeje chlapci zlomil nos, jeden zub a přivodil mu otřes mozku. Následovala hospitalizace. Hoch pak musel nosit také zdravotní límec zpevňující krční páteř.

Fanoušek se mu před procesem písemně omluvil a poslal mu odškodné 15 000 korun. Před soudem svého činu litoval. Hájil se tím, že byl před incidentem sám napaden, ale nevzpomíná si vlastně kým. Nikdo ze svědků to ale nepotvrdil.

Potrestaný Makal není v tuzemsku prvním fotbalovým chuligánem, který na svou agresivitu doplatil vězením. Podobně jako on dopadl loni v květnu jeden z příznivců Baníku Ostrava, kteří v roce 2006 zaútočili na vlak s fanoušky polského klubu Legie Varšava. Soud jej poslal za mříže na 15 měsíců, další čtyři agresoři vyvázli s podmínkou.

Za mřížemi, a to na čtyři měsíce, skončil loni i další ostravský chuligán Aleš Badinka. Ten sice pouze vběhl opilý na hrací plochu a v zápase Brna s Baníkem na rozdíl od svých kolegů nenapadal ochranku a neničil majetek, soudce mu ale sečetl jeho prohřešky z minulosti.

Neslavně známý je také brutální čin, jehož se ostravští radikálové dopustili před jedenácti lety. Při útoku na rychlík, v němž cestovali fanoušci Olomouce, zasypali soupravu kameny a vážně přitom poranili mladou ženu, kterou málem připravili o zrak. Devět obviněných, kteří stanuli před soudem, odešlo s nepodmíněnými tresty ve výši od 26 měsíců do čtyř let.

Hrozba několikaletého trestu se nyní vznáší rovněž nad příznivcem pražské Sparty, jenž při posledních oslavách ligového prvenství shodil z bývalého Stalinova pomníku devatenáctiletého mladíka a způsobil mu těžká zranění. Případ už dospěl před pražský soud a bude znovu projednáván koncem listopadu.

  • Ondřej Makal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2057/205673.jpg
  • Výtržnosti fotbalových fanoušků autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50306.jpg