Místostarostka Tůmová pozastavila členství v ČSSD

Brno - Místostarostka Brna-severu Zdeňka Tůmová (ČSSD), která byla natočena při přebírání peněz v autě, pozastavila své členství v sociální demokracii. Její písemné rozhodnutí dnes obdržel její stranický šéf Jeroným Tejc (ČSSD), který ji společně s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) k tomuto kroku vyzval už ve středu. Právě ten den zveřejnil deník Právo a server novinky.cz informace o anonymní videonahrávce, na níž Tůmová figuruje. Tůmová se brání, že si pouze soukromě půjčila peníze od podnikatele Davida Lacíka. Nahrávku považuje za diskreditační útok proti své osobě. Podle zjištění České televize právě on dlouhodobě získává od radnice stavební zakázky.

Úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka už dříve řekl, že pokud Tůmová nedokáže své jednání v krátkém čase uspokojivě vysvětlit, měla by rezignovat na mandáty v zastupitelstvu Brna i městské části. Tůmová si však zatím své mandáty ponechá. „My jako sociální demokracie nemáme vliv na to, zda se mandátu vzdá, nebo ne,“ řekl dnes Tejc. Je pro něj prý podstatné, jak naložila se svým stranictvím a že se bude snažit si své jméno očistit bez vazby na ČSSD.

Nešlo o úplatek, ale o půjčku, tvrdí Tůmová

Místostarostka Brna-sever Zdeňka Tůmová (ČSSD) odmítá tvrzení, že vzala úplatek. Bankovky, které převzala v autě, prý byly půjčka od jejího známého, podnikatele Davida Lacíka. Tůmová to dnes zveřejnila v tiskovém prohlášení. Místostarostku natočila skrytá kamera, jak jí někdo předává v autě do tašky balíček bankovek.

Lacík prý Tůmové loni 12. listopadu půjčil 100 000 korun. Penězi údajně chtěla přispět na privatizaci bytu svému otci. „Pod vlivem rodinných neshod jsem od toho záměru upustila a vypůjčené peníze jsem koncem ledna 2010 panu Lacíkovi vrátila,“ napsala místostarostka.

Podnikatel Lacík se nebude pro média vyjadřovat

Lacík, který je jednatelem stejnojmenné stavební firmy z Lovčiček na Vyškovsku, dnes záležitost nechtěl komentovat. „Mohu pouze potvrdit, že na videonahrávce jsem já a peníze jsem paní Tůmové předával,“ uvedl pro Českou televizi Lacík. Vše ostatní bude dle jeho slov komentovat až jeho právní zástupce. Jeho advokát Libor Buchta k tomu dodal, že dnes byl s Lacíkem podat vysvětlení na protikorupční policii v Brně. Nyní prý nechystají žádné další kroky, ani se nebudou vyjadřovat pro média.

Tůmová záležitost označila za tvrdý pokus o její politickou diskreditaci. „Zůstává pouze otázkou, kdo za celou záležitostí stojí, kdo videozáznam v roce 2009 pořídil, z jakého důvodu a proč právě nyní v roce 2010 anonymně poskytnul veřejným médiím,“ uvedla.

Zná se Tůmová s Lacíkem? Prý jen ze společenských aktivit

Česká televize našla ale v dnešním tiskovém prohlášení Zdeňky Tůmové několik nejasností. Místostarostka tvrdí, že podnikatele Lacíka zná pouze jako účastníka společenských aktivit, profesně se údajně nestýkali. Pouze ji prý jako místostarostku Brna-sever loni požádal, aby mu pomohla při shromažďování materiálů potřebných ke zřízení soukromé mateřské školy v místě jeho bydliště, v Lovčičkách na Vyškovsku. Jenže podle informací místostarosty Lovčiček, Miroslava Šmída, se v obci zatím o žádném projektu zbudování soukromé školky nehovořilo.

Navíc, podle zjištění ČT, není možné, aby se Tůmová s Lacíkem nestýkala profesně. Lacíkova firma totiž získala minimálně čtyři zakázky, které realizovala či realizuje pro městskou část Brno-sever - 23. srpna 2007 to byla například zakázka za půl milionu korun na opravu oplocení u domu na Merhautově ulici, o rok později opravovala firma Lacík fasádu jednoho z bytových domů v městské části Brno-sever za 900 tisíc korun. Další zakázky se pohybují od 1,6 do 2,6 milionů korun bez DPH. Tu poslední mu potvrdila mimořádně svolaná rada městské části 14. října 2010. Podle informací z radnice se převážně jednalo o zakázky, které předkládala právě Zdeňka Tůmová. Vždy se jednalo o zakázky malého rozsahu, kde platí volnější pravidla pro výběr firmy a schvaluje ji pouze rada. 

Prohlášení Zdeňky Tůmové ČSSD k videonahrávce, v níž přebírá peníze

Dne 27. října 2010 byla v deníku Právo a v dalších médiích zveřejněna videonahrávka, na které od neznámé osoby přebírám finanční obnos. Vzhledem ke způsobu zveřejnění, interpretaci a následné odezvě pokládám za nezbytné podat následující vysvětlení.

Především zdůrazňuji, že se jednalo o čistě soukromou záležitost. V závěru roku 2009 jsem z rodinných důvodů potřebovala větší finanční částku, o jejíž zapůjčení jsem požádala svého známého podnikatele, pana Davida Lacíka. Po vzájemné dohodě mně vyhověl a zapůjčil částku 100 000,- Kč. Zmíněná videonahrávka zachycuje předání těchto peněz, které se uskutečnilo dne 12. listopadu 2009 v automobilu pana Lacíka. Krátce poté jsme spolu poobědvali v blízké restauraci.

Podotýkám, že pana Lacíka znám pouze jako účastníka na společenských aktivitách; profesně jsme se nestýkali. Jako místostarostku ÚMČ Brno-sever mě v roce 2009 požádal pouze o pomoc při kompletaci materiálů potřebných ke zřízení soukromé mateřské školy v mimobrněnské obci, ve které bydlí.

Vypůjčenou finanční částkou jsem chtěla svému otci přispět na privatizaci jeho bytu. Pod vlivem rodinných neshod jsem od toho záměru upustila a vypůjčené peníze jsem koncem ledna 2010 panu Lacíkovi vrátila.

Z mého pohledu nelze celou záležitost posoudit jinak než jako tvrdý pokus o mou politickou diskreditaci. Pokus byl cílený a zřejmě i dobře načasovaný. Zůstává pouze otázkou, kdo za celou záležitostí stojí, kdo videozáznam v roce 2009 pořídil, z jakého důvodu a proč právě nyní v roce 2010 anonymně poskytnul veřejným médiím. 

V Brně dne 29. října 2010

Mgr. Zdeňka Tůmová