Druhá šance pro Druhou šanci

Brno – Dlouho očekávaný projekt Druhá šance má problémy. Program, který měl pomáhat brněnským městským částem snižovat dluhy za nájemné, ani po půlroce nefunguje tak, jak má. „Z 35 případů, které jsme předali týmu Druhé šance, jich 30 procent odmítlo komunikovat a drtivá většina ze zbylých 70 se svým dluhem nepohnula,“ tvrdí starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Radnice dokonce zvažuje, že projekt zastaví.

Kde se stala chyba? Podle všeho selhala příprava projektu, vázla především dohoda mezi neziskovými organizacemi a radnicí. Zatímco terénní pracovníci byli připraveni spíš na prevenci a pomoc čerstvým dlužníkům nájemného, městská část je poslala za neplatiči s už velmi vysokými dluhy. „Sociální práce s nájemníky, kteří dlouhodobě neplatí, trvá déle,“ vysvětluje příčiny neúspěchu Lenka Mrkvánková Maléřová, vedoucí sociálního programu IQ Roma servis.

„Neměli jsme v zadání, že máme vybrat lehké nebo těžké případy. Dle našeho nejlepšího svědomí jsme vybrali ty, s nimiž si nevíme rady a u kterých jsme chápali, že lepší, než aby skončili na ulici, je, když se o ně postará projekt Druhá šance,“ namítá ale starosta Libor Šťástka.

Reportáž Michala Šebely a Šárky Vostrejžové (zdroj: ČT24)

Musíme si vše vyříkat a Druhá šance musí dostat druhou šanci, navrhuje Lenka Mrkvánková Maléřová. Podle ní terénní pracovníci i v nečekaně obtížné pozici obstáli a dokazuje to čerstvými čísly: „Zapojení nájemníci uhradili téměř čtvrt milionu korun na běžném nájemném a na dluzích.“

Starosta se jednáním nebrání, ale chce hmatatelné výsledky do konce roku, jinak hrozí odstoupením od projektu. Příznivější zprávy má Druhá šance z jiné brněnské čtvrti. K projektu se chce připojit po změně vedení Brno-sever, další městská část s vysokým počtem neplatičů nájemného.

Libor Šťástka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod