Vinaři finišují se sklizní pozdní „Pálavy“

Brno - Přestože už je první letošní víno svatomartinské nabídky na pultech, některé odrůdy vín zůstaly ve vinicích do úderů prvních mrazíků. Mezi nimi i „Pálava“, která je jedním z mála druhů, který přežil pro vinnou révu špatný rok. Potvrdilo se tak, že odolnost odrůdy Pálava vůči chorobám a špatnému počasí je výjimečná. Své o tom vědí i v popickém vinařství Sonberk, kde začala sklizeň hroznů pro výrobu vína, které se bude moci pochlubit označením pozdní sběr.

Vychází slunce a teplota na teploměru ukazuje mínus tři stupně. Znamená to nejvyšší čas pro sklizeň vín, která dozrávala a získávala cukr do poslední možné chvíle. V Popicích tak začalo vinobraní odrůdy Pálava.

Přes třetí nádrž Nových mlýnů vyrůstá na horizontu z ranního šera „pálavský kopec“ a desítky zběhlých rukou stříhají hrozny vína stejnojmenné odrůdy.

Letošní vinařská sezóna není podle vinařů ideální. Naznačují to i hrozny a listy vína. „Ukazují se nevybarvené bobule, které mají tón do zelena. Celá rostlina má i koncem října spoustu zelené barvy - není ještě vůbec připravená na zimu,“ uvedl vinař Roman Slouk.

To má za následek i vyšší obsah kyselinek v hroznech u většiny běžných odrůd. „Pálava má letos osm až devět gramů kyselin na litr, což není zas tak hrozné v porovnání s ostatními odrůdami. Cukernatost pak zůstala v podstatě na stejné úrovni,“ dodal vinař.

V pátek skončil sběr hroznů ve dvě hodiny odpoledne. O víkendu se pak dosbíraly poslední hrozny z vinic. Na samotný nápoj si ale konzumenti budou muset počkat až do září příštího roku - tak dlouho budou hrozny zrát v sudech.

A co říkají na „Pálavu“ samotní sběrači? „To je spíš podle mě pití pro ženy. Teď je sice velice oblíbené Chardonnay, já ale tvrdím, že nejlepší víno z Moravy je Veltlín,“ uvedl jeden z nich, zatímco plnil přepravku vinným hroznem. Druhý, který sbíral opodál, mu ale oponuje: „Pálavu mám rád. Je sice sladší, ale mně vyhovuje.“