Místostarostka Brna-severu přidělovala zakázky spolustraníkovi

Brno - Pátrání po okolnostech údajné korupční kauzy místostarostky radnice Brno-sever Zdeňky Tůmové odkrývá zvláštní okolnosti výběrových řízení na radnici Brno-sever. Česká televize zjistila, že vedení radnice schvalovalo zakázky opakovaně stejným firmám, které tak získaly miliony korun. Za některými z nich stojí jeden člověk, spolustraník Zdeňky Tůmové Peter Flimmel. Tůmová byla natočena při přebírání peněz v autě. Podle ní se jednalo o půjčku, nikoliv o úplatek. Nahrávku někdo poslal deníku Právo. Tůmová kvůli aféře pozastavila svoje členství v ČSSD.

Peter Flimmel, spolustraník místostarostky Zdeňky Tůmové a zástupce firmy Geo-ing, získal od radnice v roce 2010 čtyři zakázky. Od plastových oken přes geofyzikální průzkum až po vybavení třídy základní školy. Další zakázky přidělila radnice jeho matce a manželce. Například jen mimořádná rada z června rodině Flimmelových přiklepla 8 milionů korun. Petera Flimmela se České televizi nepodařilo kontaktovat. Na vysvětlení, kdo konkrétně za Flimmelovy firmy lobboval, dnes nikdo z úzkého vedení města neměl čas. 

Zakázky se ve veřejné soutěži nevypisovaly

Firmy se do výběru dostávaly jednoduchým způsobem. Vedení radnice totiž vypisovalo veřejné zakázky tzv. malého rozsahu. V tom případě není nutné vypisovat veřejnou soutěž. Starosta nebo místostarostové jednoduše oslovili tři firmy a ta s nejnižší cenovou nabídkou zakázku získala. „Tak, jak to na mě působí, tak myslím, že Brno-sever by si i s ohledem na trestní oznámení, která tam padla, zasloužilo mimořádný audit a samozřejmě i větší pozornost ze strany policie,“ domnívá se Jeroným Tejc, předseda brněnské ČSSD.

Jeroným Tejc (ČSSD), předseda brněnské ČSSD, o návrhu auditu pro Brno-sever (zdroj: ČT24)

Protikorupční policie vyšetřuje už od minulého týdne anonymní nahrávku, na které místostarostka Tůmová přebírá sto tisíc korun. Podle ní se jednalo o půjčku a nahrávku považuje za diskreditační útok proti své osobě.