Je to komplot, bránila se úplatná lékařka u soudu

Brno - Městský soud v Brně dnes otevřel kauzu dermatoložky Elišky Jugové, dříve zaměstnané v nemocnice u svaté Anny. Podle obžaloby si lékařka od zástupců farmaceutické firmy Novartis neváhala říct o peníze za to, že bude preferovat jeden určitý lék. Přivydělala si tak několik tisíc korun měsíčně. Policie se případem začala zabývat na základě reportáže České televize. Dnešní líčení soud odročil, nedostavil se klíčový svědek. Lékařce hrozí až pět let vězení.

Deset tisíc měsíčně a 250 korun za každého pacienta, který začne užívat lék Lamisil. Taková byla provize, kterou si bývalý zaměstnanec společnosti Novartis dohodl s brněnskou dermatoložkou Eliškou Jugovou. Peníze dostávala v hotovosti do doby, než reprezentanta vystřídala jeho kolegyně Veronika Forejtková. S tou už tak snadná domluva nebyla.

Chci deset tisíc na nájem, tak žádala Jugová o úplatek

Výpověď svědkyně a vyjádření obžalované lékařky (zdroj: ČT24)

„Paní doktorce jsem řekla, že jí žádné peníze dávat nebudu,“ uvedla Forejtková svědomím, že Jugová je krajskou rekordmankou v předepisování Lamisilu. „Jako jediná psala 150 balení měsíčně. To jsem zatím nezažila. Je to o polovinu víc, než píšou jiní lékaři, kteří se opravdu snaží,“ uvedla dnes již bývalá zaměstnankyně Novartisu.

Jugová navíc jako jedna z mála Lamisil předepisovala i přesto, že nebyl na takzvaném pozitivním listu léků, které nemocnice upřednostňuje. Sama ho dokonce z lékárny vyzvedávala a v ordinaci předávala pacientům. Její snaživosti využila i figurantka České televize. Před Jugovou vystupovala jako další zástupkyně farmaceutické společnosti, která je ochotna lékařku odměnit. „Dohadovala se s naší fiktivní reprezentantkou, jestli to bude deset nebo pět tisíc. V podstatě vyžadovala úplatek za předepsání léku,“ zhodnotil skrytý záznam Lukáš Landa, autor reportáže z pořadu Reportéři ČT. Po jejím odvysílání se do práce pustila policie. Vyslechla několik desítek pacientů, zaměstnance lékáren i farmaceutických společností. Státní zástupce pak ženu obžaloval.

Za podplácení hrozí lékařce až pětileté vězení

Jugová dnes k soudu dorazila v černých brýlích, žádala ze zdravotních důvodů neveřejné jednání. Když neuspěla, tvrdila, že není obžalovanou, ale obětí. „Celá kauza je vykonstruovaná na základě zmanipulované televizní reportáže, opírá se o nevěrohodné svědky, a navíc je zpolitizovaná,“ uvedla ve své řeči. Státní zástupce měl ale jiný názor. „Jednalo se vlastně o přebírání peněz od reprezentantů farmaceutické firmy za to, že bude předepisován lék, který tato firma vyrábí,“ uvedl žalobce Jan Petrásek.

Soudce jednání po několika hodinách odročil. Mimo jiné i proto, že se nedostavil k výslechu klíčový svědek, zaměstnanec Novartisu, který Jugové peníze skutečně vyplácel. Nejdříve svou vinu odmítal, poté se ale doznal. Státní zástupce jeho svědectví „vyměnil“ za beztrestnost. Jugové naproti tomu hrozí až pětileté vězení.