Lékaři v Brně začali vyšetřovat zralost spermií

Brno – Párům, kterým se nedaří počít potomka, svitla nová naděje. Lékaři z Fakultní nemocnice Brno začali používat metodu, pomocí které dovedou rozpoznat zralost spermií určených k umělému oplodnění. Lékař pak vybere jen ty dostatečně vyvinuté, což zvyšuje šanci na úspěšné otěhotnění.

Poruchy plodnosti postihují asi každou šestou dvojici. U spermií se dosud běžně zkoumala zejména jejich pohyblivost a poškození hlavičky, což lze rozpoznat pod mikroskopem. Podle lékaře z brněnské Fakultní nemocnice Igora Crhy však tyto vnější ukazatele neříkají, jak velká je šance na úspěšné oplodnění. „Někdy třeba těhotenství a porod zdravého dítěte nastanou z několika velmi ošklivých spermií, na druhou stranu jsou hodnoty spermiogramu, které se pohybují v mezích normy, a těhotenství se nedaří,“ uvedl.

Testy zralosti lékaři provádějí s využitím speciální vrstvy. Obsahuje látku, která je přítomna i v děloze. „Bylo prokázáno, že spermie, která je schopna se navázat na tuto strukturu, je zralejší než spermie, která na mikroskopu vypadá stejně, ale tuto schopnost nemá,“ uvedl Crha. Spermii, která v testu uspěje, poté lékaři odeberou do pipety a aplikují ji do vajíčka.

Lékař Fakultní nemocnice Brno Igor Crha o nové metodě vyšetřování spermií (zdroj: ČT24)

Novou metodu odborníci používají od srpna. Čísla zatím naznačují, že by mohla úspěšnost umělého oplodnění zvýšit o deset až dvacet procent.

Vydáno pod