O epopeji bude znovu rozhodovat soud ve Znojmě. A také koaliční jednání v Praze

Moravský Krumlov - Tahanice kolem Slovanské epopeje spí pouze zdánlivě. Zatímco Moravský Krumlov spoléhá na pozitivní jednání s pražskou TOP 09, Galerie Hlavního města Prahy se znovu obrací na znojemský soud a své plánované výstavy se nevzdává. Do Moravského Krumlova navíc zavítali i dědicové slavného malíře a jeho mecenáše, John Mucha a Charles Crane.

Slovanská epopej zůstává stále zapečetěná za zamknutými branami moravskokrumlovského zámku. Klid kolem slavných pláten je ale jen pověstným klidem před bouří. Galerie se znovu obrátila na znojemský soud a dál bojuje za svoji výstavu.
„Právníci galerie poslali návrh na nový výkon rozhodnutí, výstavy se nevzdáváme, prostory se připravují,“ nastínil současnou situaci ředitel Galerie Hlavního města Prahy Milan Bufka. Další právní krok České televizi potvrdila místopředsedkyně Okresního soudu ve Znojmě Lenka Krčalová: „Byl dodán další návrh na uložení pokuty ve věci výkonu rozhodnutí s tím, že prozatím o tomto návrhu nebylo rozhodnuto.“

Moravský Krumlov vyčkává na koaliční jednání v Praze

Místostarosta M. Krumlova Tomáš Třetina (TOP09) a starosta Jaroslav Mokrý (ODS) o Epopeji (zdroj: ČT24)

„Jsme domluveni na tom, že pokud TOPka uspěje, tak epopej zůstane tady,“ potvrdil místostarosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). „Pokud TOPka neuspěje, tak jednání budou pokračovat s tím, že se chceme domluvit tak, aby od tohoto sporu byly odňaty emoce.“

Do Krumlova o víkendu zavítali John Mucha a Charles Crane. Kritizovali nejen nedůstojný boj o Slovanskou epopej, ale také to, že jsou obrazy stále namotané na válce, obalené igelitem. K samotným plátnům se navíc vůbec nedostali.
Podle našich informací se John Mucha spolu s právníky chystají obrátit na ministerstvo kultury ČR s žádostí, aby do celého sporu aktivně vstoupilo.