Ve Zlíně spadl rekonstruovaný baťovský domek

Zlín - Ve Zlíně v ulici U Zimního stadionu se v noci na dnešek zřítil rekonstruovaný baťovský domek. „Soused uslyšel obrovské hřmění, podíval se ven a viděl stavení prakticky celé na zemi,“ řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Hasiči na místě zkontrolovali plynové vedení, které nebylo poškozeno, a zajistili narušené vodní potrubí.

„Celý domek byl podkopaný. Na místo nyní vyrazí statici, aby zjistili příčinu zřícení,“ poznamenal Mitáček. Dodal, že v domku v době zřícení nikdo nebyl a událost se tak obešla bez zranění.

Podobné neštěstí se ve Zlíně stalo v červenci roku 2008. Tehdy spadla část baťovského domku v ulici Podvesná. Polovina rekonstruovaného stavení musela poté být rozhodnutím statika zbourána. Zřícení půldomku zřejmě zavinila souhra nepříznivých okolností.

Mluvčí Ivo Mitáček popisuje zásah hasičů (zdroj: ČT24)

Dva přivolaní statici se shodli, že příčinou byl s velkou pravděpodobností stav podloží stavby spolu s deštěm. Šetření magistrátu neprokázalo pochybení jednotlivce ani firmy, náznak trestného činu nezjistila ani policie. Majitelka druhé poloviny domu byla včas evakuována, ve zřícené části nikdo nebyl.