Zima s Ladou v Uherském Hradišti

Uherské Hradiště - Sto třicet obrazů, kreseb a ilustrací malíře Josefa Lady čeká ode dneška na návštěvníky galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Výstava nesoucí název Zima s Ladou je největší přehlídkou díla oblíbeného malíře v historii regionu.

Kurátorka Marie Martykánová strávila nad přípravami výstavy téměř dva roky. „První žádosti o zapůjčení děl jsme posílali vloni v únoru. Obrazů tu máme 134. Je to jen nepatrný zlomek autorova díla, ale získat je nebylo jednoduché. Hodnota obrazů totiž šplhá do stovek tisíc,“ uvedla Martykánová a zároveň dodala, že obliba Ladova díla se s plynoucím časem neztrácí, ale přetrvává. „Teď už vyrůstá pátá generace, která se s jeho obrázky setkává už v tom nejútlejším věku, v době, kdy ještě neumíme mluvit, a už dostaneme první leporelo.“

Postavy Josefa Lady nejsou bezejmenné, při malování se autor často inspiroval lidmi, které znal. Na několika autorových obrazech tak vystupuje vysloužilý voják Franták, živící se jako ponocný, nebo například hospodský Sejk. Malíř se ale věnoval také reklamě. V polovině třicátých let zachytil na objednávku pražských vodovodů a kanalizací všestranné využití vody.

Marie Martykánová, kurátorka výstavy (zdroj: ČT24)

„Lada je takový symbol českého vlastenectví, ale s jeho tvorbou se setkali lidé po celém světě, dokonce i v Japonsku, Koreji nebo Vietnamu,“ přiblížila Ladův věhlas Martykánová. Výstava potrvá v galerii Slováckého muzea až do 16. ledna.

Vydáno pod