Účetní připravila desítky firem o miliony. Hrozí jí deset let

Brno - Kriminalisté obvinili v uplynulých dnech dvaačtyřicetiletou účetní ze Znojemska z podvodu. Měla totiž asi 44 firem připravit o šest milionů korun. K jejich účtům se dostala v zaměstnání u velké automobilové firmy. S využitím fiktivních faktur po stotisících odčerpávala peníze z kont klientů svého zaměstnavatele. Ženě nyní hrozí až deset let vězení.

Měsíčně si hlavní účetní firmy tímto způsobem zpracovala jednu až dvě fiktivní faktury, a na konto si tak poslala přibližně 100.000 korun. V uplynulých dnech byla obviněna z podvodu, státní zástupce již v kauze podal návrh obžaloby k soudu.

Kradla, aby prý chránila syna před lichváři

Vrchní komisařka Kateřina Flašková k případu (zdroj: ČT24)

„Jako motiv svého počínání uvedla obviněná finanční problémy, konkrétně splácení dluhu svého syna gamblera. V trestné činnosti pokračovala další tři roky po synově nehodě, při níž přišel o život. I proto ale měla své vysvětlení. Prý jí lichváři vyhrožovali, že nebude-li dál platit, může přijít i o své druhé dítě,“ popsala vyšetřování vrchní komisařka Kateřina Flašková.

Důvody, které žena uváděla do protokolu, se ale podle komisařky nikdy nepotvrdily. Žena se totiž nikdy neobrátila na policii s tím, že ji někdo vydírá. Peníze ze svých podvodů částečně posílala na různé účty svým rodičům, na stavební spoření a nebo na účet své dcery, manžela. Platila s nimi i pojištění. Část peněz pak vybírala v hotovosti a utratila za oblečení, zahraniční dovolené, nákup aut a další aktivity, kterými si vylepšovala svoji životní úroveň.

Selhala kontrola ve firmě i na finančním úřadu 

Zarážející na celém případu podle vyšetřovatelky byla doba, po kterou své podovdy praktikovala. „Za celou svoji praxi jsem se setkala s trváním podvodů maximálně tak dva roky,“ prohlásila Flašková. V tomto případě se ale ženě dařilo firmu Karoseria okrádat soustavně léta. Na nic přitom nepřišla ani vnitřní kontrola ve firmě, ani finanční úřad.

Žena podváděla už v roce 2003, kdy ji odhalila její podřízená. Tehdy ji ovšem šéfové firmy Karoseria nepropustili s tím, že je ve firmě nejlepší účetní a že ji nutně potřebují. „Jediné, co udělali, bylo nařízení, podle kterého musela všechny peníze vrátit,“ dodala Flašková.