Na památník romského holocaustu nejsou peníze

Hodonín u Kunštátu - Zrod památníku romského holocaustu na místě rekreačního střediska Žalov v Hodoníně u Kunštátu má zpoždění. Připomínka genocidy a místa někdejšího pracovního a sběrného tábora, odkud se za druhé světové války vypravovaly vlaky internovaných přímo do Osvětimi, jen tak nevznikne. Původně zamýšlených 70 milionů na jeho rekonstrukci totiž momentálně česká vláda nemá, a proto musí plány na výstavbu vzdělávacího centra značně omezit.

Původní plány byly přitom velkolepé. Z rekreačního střediska Žalov, které stojí na místě válečného sběrného tábora pro Romy, měl vyrůst obří památník romského holocaustu s výstavními a konferenčními prostory. První krok vláda udělala už loni. Za 27 a půl milionu korun středisko koupila po mnoha letech vyjednávání. Jenže u toho také zůstalo, i přes loňská optimistická prohlášení někdejšího ministra pro lidská práva Michaela Kocába. „Ještě do konce roku připravíme projekty a začneme se stavbou. Příští rok se tam všichni sejdeme,“ prohlašoval před rokem.

Na český stát ale mezitím udeřila krize a Žalov se odsunul do pozadí. I když ještě na jaře prohlašoval nový ministr školství Josef Dobeš (VV), že s přestavbou střediska počítá a je přesvědčen, že právě na tento projekt se potřebné peníze najdou. O půl roku později už ale tak optimistický není. Ze zamýšlených sedmdesáti milionů, s jejichž pomocí se mělo uprostřed lesů na Blanensku postavit vzdělávací centrum s knihovnou a audiovizuálním vybavením, zbude na stavbu areálu mnohem menší částka.

Komentář Jany Horváthové, ředitelky Muzea romské kultury Brno (zdroj: ČT24)

„Musíme připravit skromnější, zato dlouhodobě udržitelné řešení. Přestavba se nejspíš bude muset vejít do 30 milionů korun a následné provozní náklady budou muset být minimální,“ nastínil novou situaci mluvčí ministerstva Václav Koukolíček. Žalov by měl být výstavním a vzdělávacím centrem.

Muzeum romské kultury, které se o památník má starat, je přitom už dávno připravené. Expozice pro památník věnovaná právě romskému holocaustu teď putuje po českých školách. „Know-how k tomuto máme, máme i lektory, kteří u nás jako jediní v České republice vyučují tematiku romského holocaustu. To všechno nabízíme už velmi dlouho. Teď musíme čekat, až nás ministerstvo jako vlastník kontaktuje,“ komentovala dnes situaci Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury Brno.

Návrh romského památníku od architektů Martina Klimeckého a Tomáše Dvořáka
Zdroj: Muzeum romské kultury Brno/Ing. ach. Martin Klimecký a Ing.arch. Tomáš Dvořák