Na Blanensku se po roční pauze bude opět lyžovat

Blansko-Hořice - Přípravy na zimní sezónu jsou na jihomoravských sjezdovkách v plném proudu. Letos se kromě tradičních skiareálů konečně rozjedou i vleky v Hořicích u Blanska. Loni přitom celou zimu stály. Tělovýchovná jednota Sokol, která areál provozovala, totiž neměla peníze, vodu ani elektřinu. Patovou situaci teď vyřešila formální změna provozovatele a klíčový investor.

V Hořicích loni vleky i přes ideální sněhové podmínky stály. Jejich provozovatel Sokol Blansko totiž dlužil statisíce vodárenské i energetické společnosti. Oběma loni došla trpělivost a přerušili dodávku. Pro letošek ale padlo šalamounské řešení. „Abychom se posunuli dále, tak jsme založili obchodní společnost Skiareál BK s.r.o., která bude provozovatelem blanenského skiareálu. Veškerý majetek a pozemky jsou navázány na tuto společnost,“ vysvětlil starosta TJ Sokol Blansko Jiří Škaroupka.

Společnost začala splácet dluhy, přípojky vody i elektřiny jsou opět v provozu, a letošní sezóna tak už není v ohrožení. „Navíc připravujeme vstup strategického partnera, který do areálu zainvestuje a pomůže nám se splácením dluhů. Díky tomu můžeme garantovat provoz lyžařského areálu v letošní sezóně,“ doplnil Škaroupka.
 
Kdo je tím zásadním investorem, to ale provozovatel areálu prozradit nechce. Poprvé se vleky nejspíš rozjedou v polovině prosince, ale ani dobrá sezóna areál neoddluží. Do černých čísel se provozovatel dostane za dva až tři roky.

Vleky sice letos pojedou, areálu však stále chybí například dostatek parkovacích míst. Bez podpory Blanska se ale v tomto případě neobejde. Vedení města do areálu ve větší míře investovat nehodlá. „To parkoviště nás taky trápí, ale nemůžu teď říct, jestli to bude naše priorita,“ naznačil starosta Blanska Lubomír Toufar.

Na Zlínsku už cvičně zasněžují

Přes rekordně teplý listopad je na zimu připravena většina provozovatelů skiareálů i ve Zlínském kraji. Například sněžné dělo ve skiareálu na Trojáku už běží. Zatím nanečisto – nezvykle teplé listopadové dny umělé zasněžení ještě nedovolují.

Také v Trnavě netrpělivě očekávají příchod zimy. Na sjezdovce tu zatím pasou krávy. Správce areálu Trnava Martin Tomsů už čeká na první sníh. Uplynulé dva roky tady investovali statisíce korun do modernizace areálu. Koupili sněžné dělo a sjezdovku osadili světly, aby lyžaři mohli sportovat i v noci.