Soud potvrdil podmíněný trest za týrání dětí pro manžele Rosnerovy

Brno – Krajský soud v Brně potvrdil v odvolacím řízení podmíněný trest pro pěstouny Blaženu a Lubomíra Rosnerovy, kteří měli týrat čtyři děti svěřené do péče. V květnu jim za to Okresní soud ve Vyškově udělil dvouleté vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Manžele přitom v minulosti za obětavou péči o opuštěné děti ocenil prezident Václav Klaus medailí. Následně však byla dvojice obviněna z týrání dětí. Teď jim zbývá už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rosnerová se dnes pokoušela se slzami v očích přesvědčit odvolací soudce o své nevině. Neexistuje prý žádný očitý svědek týrání, stejně jako lékařská zpráva, která by potvrzovala hrubé nakládání se svěřenými dětmi. Její právník navíc upozornil na to, že vyškovský soud nezohlednil řadu svědectví, která popisovala hezký vztah mezi pěstouny a dětmi. Navíc prý proti sobě stojí dva znalecké posudky z oboru psychologie a psychiatrie - jeden týrání potvrzuje a druhý prý vyvrací. Právník zpochybnil i věrohodnost obou chlapců, kteří proti pěstounům svědčili. 

Manžele navíc čeká boj o děti, které teď mají svěřeny do péče. Celkem jich je deset, z toho čtyři nezletilé, a jsou mezi nimi i děti, za jejichž týrání byli odsouzeni. Opatrovnické řízení bylo přerušeno až do pravomocného rozsudku, po dnešním verdiktu je ale jasné, že nebyli Rosnerovi u soudu naposled. „Já nevím, nedokážu si to představit. Já pořád ještě věřím tomu, že ten opatrovnický soud vezme v potaz žádost nebo přání těch dětí,“ uvedla po verdiktu Blažena Rosnerová. A svěřené děti prý chtějí v rodině zůstat.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Soudce: Verdiktu z Vyškova není co vytknout

Soudce Oldřich Rezek z brněnského odvolacího soudu ovšem konstatoval, že vyškovský soud se v květnovém procesu vypořádal řádně se všemi důkazy a jeho verdiktu není co vytknout. Zatímco Rosnerovi trvají na své nevině a žádali zproštění rozsudku, státní zastupitelství má na věc opačný názor. Proto požadovalo zpřísnění podmínky na tři roky vězení s odkladem na čtyři až pět let.   

Podle rozsudku vyškovského soudu se Rosnerovi chovali v letech 2007 až 2008 ke čtyřem dětem zle a bezcitně. Vulgárně a hanlivě jim nadávali, ponižovali je za jejich postižení, vyhrožovali jim umístěním zpět do ústavu nebo do blázince a bili je. Děti utržily těžkou psychickou újmu. Pěstouni se ale cítí nevinní, handicapované děti podle nich vyžadují speciální péči. Například bolestivá rehabilitace prý nejvíce postižené dívce neubližovala, ale naopak pomáhala.

Rosnerovi si za 26 let své pěstounské kariéry vzali do péče celkem 13 dětí. Brali si do péče také postižené děti, které by jinak pravděpodobně musely zůstat v ústavu. Znalci při projednávání případu uvedli, že zejména s příchodem puberty některých problémových dětí Rosnerovým přerostla práce přes hlavu. Situaci zhoršila i vážná nemoc Rosnerové. Manželům hrozilo až osm let vězení. Soud ale přihlédl k předchozí bezúhonnosti manželů i k tomu, že období, kdy se o děti dobře starali, převážilo dobu necitlivého chování ke svěřencům.

Vydáno pod