Co Brno zastavilo, kraj povolil. Stavba kontroverzního Erasmu pokračuje

Brno - Kontroverzní stavba bytového komplexu Erasmus, kterou chtěl před dvěma měsíci zastavit brněnský magistrát, může pokračovat. Rozhodl o tom krajský úřad, který zrušil rozhodnutí Brna zrušit firmě Aikona stavební povolení. Podle kraje magistrát svoje rozhodnutí dostatečně nezdůvodnil.

Zjednodušeně řečeno: Firma Aikona sice začala nabízet byty v Erasmu zájemcům o luxusní bydlení, čímž se odchýlila od původního záměru stavět výhradně vysokoškolské bydlení VUT, to ale není v rozporu s vydaným stavebním povolením. Stejně tak nemůže být podle krajského úřadu důvodem zrušení stavebního povolení fakt, že Aikona staví na pozemku města, který zatím nepatří Vysokému účení technickému. O jeho dodatečné směně je totiž sepsaná řádná smlouva.

Na začátku byla dobrá myšlenka

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Celý příběh se tak vrací na samotný začátek, kdy se o stavbě Rezidence Erasmus rozhodovalo. Město s jejím vznikem souhlasilo na doporučení královopolské radnice, která na projektu oceňovala především investici do bydlení pro vysokoškolské pedagogy a studenty. V Brně tolik potřebné. Není tedy divu, že se nikdo z dotčených orgánů „velké radnice“ v březnu 2009 detailně nezabýval stavebním rozhodnutím, v němž se jasně říká, kde bude stavba stát a jak bude vypadat.

Z bydlení pro studenty luxusní byty

První známky nespokojenosti přišly až na jaře letošního roku, když se začalo s úpravou pozemků, ale především se v inzerátech realitních kanceláří začaly nabízet luxusní byty v Rezidenci Erasmus. Komukoliv, kdo složí blokační zálohu.

Teprve v ten okamžik se lidé z okolních domů začali proti stavbě ohrazovat. „Samozřejmě jsme byli účastníky stavebního řízení, které bylo vyhlášeno veřejnou vyhláškou a viselo na nástěnce městského úřadu od 19. prosince 2008 do 5. ledna 2009. Reálně jsme ale šanci vyjádřit se vpodstatě neměli. A ti z nás, kteří si informace zjistili, souhlasili se stavbou právě kvůli veřejnému zájmu. Mělo to být přece ubytování pro studenty a pedagogy VUT,“ vysvětlil Ludvík Křenek, jeden z majitelů bytů v Klatovské ulici.

Protesty začaly s prvním vykáceným stromem

Až když lidé viděli, že se začínají kácet v okolí stavby vzácné stromy a z bydlení pro studenty je najednou luxusní rezidence, začali protestovat. A s nimi politici, kteří se „tématu“ chopili v rámci předvolebního boje o moc. Náměstek primátora Martin Ander (SZ) inicioval zrušení stavebního povolení, které se nakonec ale nepodařilo prosadit. Jediné, co může v současné chvíli město dělat, je dokončit předjednanou výměnu pozemku, aby se Erasmus stavěl na pozemcích VUT.

„Věřili jsme v odbornost stavebního úřadu v Králově Poli a proto jsme Erasmu dali zelenou. Teď už jako samospráva můžeme jen sledovat, co se bude dít dál,“ prohlásil náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Narážel tak na rozhodnutí královopolských, kteří si Erasmus „nepohlídali“.

Pan Křenek a další obyvatelé Hrnčířské a Klatovské ulice tak mohou doufat, že magistrát či stavební úřad městské části Královo pole najde řešení, jak stavbu zastavit. Podle většiny zainteresovaných je to ale spíše nepravděpodobný scénář.