Britská sestřička běhá po světových motocyklových okruzích. Pomáhá tak chudým

Brno – Ještě včera byla na okruhu Misano v Itálii, dnes je na Masarykově okruhu v Brně a zítra už bude v německém Sachsenringu. Az Heydari, britská zdravotní sestra, „probíhá“ celý svět jen proto, aby pomohla chudým. Svými běhy po motocyklových okruzích Velké ceny chce oslovit lidi a sesbírat patnáct tisíc liber pro potřebné z třetího světa. Zatím shromáždila devět tisíc.

Az vyjela z Anglie a na cestách stráví měsíc. V tomto časovém horizontu musí oběhnout šestnáct světových okruhů. „Miluji běhání a miluji Velkou cenu motocyklů, proto to dělám,“ řekla s úsměvem britská zdravotní sestra. Její důvody k tomu, aby opustila svoji rodinu a práci na několik týdnů a běhala po celém světě, jsou však zásadnější než jen láska k pohybu.

Jak můžete přispět na sbírku Az Heydari?

Az Haydari sbírá peníze pro světovou nadaci Riders for Health, která podporuje distribuci léků a zdravotnických pomůcek pacientům v rozvojových zemích, kteří si nemohou dovolit cestování do nemocnic. Přispět na sbírku Az Heydari můžete tady:

http://www.justgiving.com/pablo46

Az Heydari o své cestě napříč světem (zdroj: ČT24)

Az je jako zdravotní sestra denně svědkem utrpění stovek lidí. To ji podle jejích slov přimělo k přemýšlení. Začala se zajímat o lidi z třetího světa, kteří potřebují pomoc. „Dojal mě příběh africké matky s dítětem, které bylo vážně nemocné. Matka si jeho ošetření v nemocnici nemohla dovolit a musela si stále půjčovat peníze, což zpomalovalo jeho ošetření. To dítě zemřelo,“ vysvětlila svoje motivy k dobročinnému běhu Az Heydari. Peníze, které vybere, půjdou přes organizaci Health Riders přímo k lidem, kteří je potřebují.

„Moje rodina si o mně myslí, že jsem úplně šílená,“ řekla Az s úsměvem. „Ale jsou si vědomi toho, že můj cíl je toho hoden,“ dodala. Na cestách bude ještě víc než tři týdny, za které musí odběhnout ještě třináct Velkých cen, což dohromady dělá přes 65 kilometrů.