U soudu stanuli čtyři lékaři, kteří podle žaloby nepoznali prasklý vřed

Zlín - Případ třiatřicetileté Barbory Vysloužilové, matky dvou malých dětí z Újezdu u Valašských Klobouk, která zemřela letos na jaře na prasklý žaludeční vřed, pokračoval dnes u Krajského soudu ve Zlíně. Podle žaloby se stala obětí nedbalosti čtyř lékařů, kteří ji dostatečně nevyšetřili a neurčili správně diagnózu. Všichni čtyři lékaři vinu odmítají.

Dnešní jednání začalo výpovědí matky zemřelé, která s ní žila v jedné domácnosti. Ta popsala soudu, kdy se dceři poprvé udělalo zle a jak často jí v několika dnech volala záchranku. „Pokaždé dceru odvezli do nemocnice, kde jí odebrali krev a tím to skončilo. Dvakrát ve dvou dnech ji poslali domů, přestože jí bylo strašně špatně, nemohla chodit a ani mluvit,“ uvedla u soudu matka zemřelé Božena Slováková.

Nejdramatičtější byl pro ni 12. květen, pátý den útrap její dcery, kterým musela bez možnosti pomoct jí přihlížet. Ten den jí zkolabovala před očima. „Volala jsem okamžitě do nemocnice. Záchranka mi do telefonu radila, co mám dělat, jak dceru resuscitovat. Když ji odvezli, už jsem se jen dozvěděla, že dcera v ambulanci po příjezdu do nemocnice zemřela,“ popsala Slováková, které v ten den zůstaly na starost dvě malé děti - 2,5 letý vnuk a měsíc stará vnučka.

Vyjádření manžela a matky zesnulé ženy (zdroj: ČT24)

Dalším svědkem případu, který dnes u soudu vypovídal, byl manžel zemřelé. Podle jeho slov jí lékaři neudělali řádná vyšetření. „Přestože jsem v té době už se ženou nežil, byl jsem s ní stále v kontaktu. Pokaždé mi říkala, že jí ani neudělali rentgen,“ vysvětlil Přemysl Vysloužil před soudem. „Chceme tímto soudem upozornit na to, co lékaři dělají, jak zanedbali péči, soudíme se proto, abychom na tento případ zbytečné smrti upozornili,“ dodal Vysloužil.

Lékaři se brání: nic jsme nezanedbali

Podle obžaloby lékaři nepoznali, že třiatřicetileté ženě praskl žaludeční vřed a poslali ji několikrát za sebou z nemocnice domů. Pacientka dva dny po posledním propuštění zemřela.

Poprvé si začala na bolesti břicha stěžovat druhého května, kdy ji proto prohlédli lékaři v Baťově nemocnici ve Zlíně. Následovala další vyšetření 9. a 10. května. Během nichž ji několikrát odeslali na různá oddělení, kde ale nic nezjistili. Ženě bylo ale pořád hůř.

Z výpovědi jedné z obviněných lékařek Kláry Konečné už při minulém jednání vyplynulo, že ženu sice prohlédla a udělala jí rozbor krve společně s dalšími testy, ale neposlala ji na rentgen břicha. „Krevní hodnoty neukazovaly na to, že by byl stav pacientky akutní. Příčin jejích obtíží mohlo být několik. Byla dušná, a tak jsem usoudila, že by mohla mít infartk. Prasklý vřed jsem vyloučila a odeslala ji na interní oddělení,“ uvedla Konečná u soudu.

Na úsudek Konečné se spolehli další lékaři z dalších oddělení, k nimž se pacientka dostala do péče. Kolegové na interním a nakonec i na neurologickém oddělení tak s prasklým vředem vůbec nepočítali a příčinu zdravotních problémů hledali jinde. To se opakovalo pokaždé, když ji několikrát za sebou do nemocnice přivezla záchranka.

Žalobce: Měli použít na diagnostiku rentgen

Podle žalobce Jana Zubka ale měl být rentgen ve stoje použit jako základní vyšetřovací metoda. Podle znaleckých posudků by jí to zachránilo život. Už 10. května, tedy v den opakované hospitalizace, totiž měla žena žaludeční vřed prasklý. Jenže i v tento den jí lékařka Kateřina Lípová z jiného oddělení, která je mezi obviněnými, poslala domů. V den, kdy ji přivezli do nemocnice v bezvědomí, už nebylo ženě pomoci. „Lékaři na chirurgii zjistili, že zánět už je tak rozsáhlý, že ani operace by nepomohla. Zemřela v chirurgické ambulanci,“ konstatoval Zubek.

Obžalovaným lékařům hrozí za ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti až pět let vězení. Podle žalobce nesou vinu na smrti ženy lékařka Konečná, ale i další dva internisté a neuroložka, protože průběh zdravotních problémů mohli změnit.

Na dnešním jednání vypovídali i další čtyři lékaři, kteří potvrdili, že jejich lékaři za smrt ženy nemohou. Dnešní jednání skončilo bez rozsudku, ten by mohl padnout 12. ledna 2011, kdy budou naposledy vypovídat svědci ze zdravotnckého personálu.

  • Manžel zemřelé Přemysl Vysloužil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2091/209006.jpg
  • Obžalovaní lékaři u soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209108.jpg
  • Chirurgické oddělení zlínské Baťovy nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2092/209107.jpg
Vydáno pod