Chtěl mít doma dopravní značku, s kamarády jich několik poničil a ohrozil řidiče

Znojemsko - Hned na čtyřech místech na Znojemsku řádili o uplynulém víkendu „značkoví“ vandalové. Poničili desítky dopravních značek - některé ohýbali, jiné vyvrátili a odnesli. Policie zatím dopadla jenom jednu skupinku mladíků, těm teď hrozí až tři roky vězení.

Zákaz vjezdu v potoce, Dej přednost v jízdě opřená o plot školy, další tři desítky značek vyvrácené a více než stovka vykopnutých patníků. Vandalové na Znojemsku stihli za jediný víkend napáchat škody za zhruba 30 000 korun. A ohrozit nicnetušící řidiče.

„Došlo k ohrožení bezpečnosti silničního provozu, protože se jednalo i o značky upravující přednost a označující hlavní silnici,“ prohlásil Jan Křepela, mluvčí Policie ČR Znojmo Jeden z mladíků vyjádřil přání mít ve svém pokojíčku dopravní značku. Jeho kamarádi se pak jako jeden muž rozhodli přání splnit. Jenže určenou značku se jim nepodařilo vylomit. Další pak už jejich řádění nevydržely. Čtveřice dokázala cestou dalších dvaadvacet dopravních značek vyvrátit," popsal sobotní večer mluvčí Policie ČR Brno-venkov Bohumil Malášek.

Vandalové poničili na Znojemsku dopravní značky (zdroj: ČT24)

Značky už jsou zpátky na svých místech, silničáři je okamžitě opravili. I proto, že na několika křižovatkách bez nich vznikaly opravdu nebezpečné situace. „Byly tam vyvrácené značky a směrové sloupky. Naštěstí většina se dala použít zpátky, takže se třeba musely jenom vyměnit patky, nově zabetonovat, nově osadit, jenom některé směrové sloupky se musely vyměnit,“ vypočítal škody Zdeněk Komůrka, vedoucí Správy a údržby silnic Znojmo.

Za vandalství hrozí mladíkům roky vězení

Vandalové zaútočili na čtyřech různých místech, nejvíce ale řádili na trase mezi Kuchařovicemi a Dyjí a cestou z Moravského Krumlova-Polanky do Ivančic. Právě tuto skupinku se jako jedinou podařilo policii dopadnout. Čtveřice 18tiletých mladíků si tak krátila cestu z diskotéky.

Podobné případy přitom na Znojemsku nejsou nijak neobvyklé. „Do konce října jsme obdobné případy zaznamenali dvakrát, během tohoto víkendu došlo ke čtyřem těmto případům,“ dodal Křepela.

Policie doufá, že jí veřejnost s hledáním vandalů pomůže. Právě všímaví řidiči jí pomohli vyřešit případ z Ivančicka. Ničení dopravních značek je teď přitom podle trestního zákona klasifikováno jako trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Za vyvrácení značky pachatelům nově hrozí až tři roky vězení, za její odnesení na jiné místo až šest let.

Jeden z mladíků vyjádřil přání mít ve svém pokojíčku dopravní značku. Jeho kamarádi se pak jako jeden muž rozhodli přání splnit. Jenže určenou značku se jim nepodařilo vylomit. Další pak už jejich řádění nevydržely. Čtveřice dokázala cestou dalších dvaadvacet dopravních značek vyvrátit," popsal sobotní večer mluvčí Policie ČR Brno-venkov Bohumil Malášek.

  • Vandalové poničili na Znojemsku dopravní značky autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209317.jpg
  • Poničené značky na Znojemsku autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2094/209318.jpg