ČT nabídne na satelitu i regionální vysílání pro Moravu

Praha - Česká televize rozšiřuje satelitní vysílání z družice Astra 3A o regionální verze svých zpravodajských a publicistických pořadů pro severní a jižní Moravu. ČT nově využívá možnosti moderních technologií, které dovolují synchronní vysílání jednoho programu v několika verzích i prostřednictvím satelitu. Kromě nezbytných technických testů budou od listopadu ve zkušebním provozu vysílány ve vybraných časech tři regionální varianty programu ČT1. Řádný provoz začne 3. ledna 2011. Podrobnosti o satelitním digitálním vysílání ČT na stránkách internetového speciálu Digict.cz v rubrice Digitální satelitní vysílání DVB-S.

Satelitní digitální vysílání z družice Astra 3A dosud umožňovalo šířit každý ze čtyř programů České televize pouze v jedné mutaci. Jediný signál společný pro celý stát nebyl schopen pojmout tzv. regionální rozpojení, jaké veřejnost zná ze zemského analogového i digitálního vysílání České televize. Nově pořízená technologie pro satelitní vysílání tento divácký komfort nejen zajistí, dokonce jej předčí. V celém Česku budou lidé moci bez ohledu na lokalitu sledovat kteroukoliv ze tří regionálních mutací, respektive mezi nimi přepínat.

Například i v západních Čechách bez potíží uvidí severomoravské Události v regionech, nebo třeba obyvatelé Moravskoslezského kraje – budou-li chtít – zhlédnou jihomoravskou verzi regionálního zpravodajství České televize.

Regionální varianty satelitního vysílání ČT1 diváci naladí na stejném transpondéru, na němž jsou nyní k dispozici všechny čtyři programy České televize v základní verzi: družice Astra 3A, orbitální pozice 23,5° východně, kmitočet 12 525 MHz, platformy SkyLink a CS Link. Je potřeba pouze znovu naladit satelitní přijímač, respektive televizor osazený satelitním tunerem DVB-S (s výjimkou přístrojů vybavených automatickou aktualizací programů).

Satelitní digitální vysílání České televize z družice Astra 3A rozšířené o regionální mutace se s přechodem na řádný provoz od začátku roku 2011 stane zcela regulérní, plnohodnotnou alternativou digitálního dokrytí v lokalitách, kde složité geografické podmínky neumožňují uspokojivý příjem zemského digitálního vysílání ČT, současně ještě více usnadní provozovatelům převzatého kabelového vysílání, aby naplňovali svou zákonnou povinnost a distribuovali ve svých sítích programy České televize ve verzích příslušných pro jednotlivé regiony.

Vydáno pod