Ve Slavkově si Hubertovou jízdou připomněli tradici honu na lišku

Slavkov u Brna - Dusot koňských kopyt se v sobotu rozléhal v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Hubertova jízda tam ukončila letošní jezdeckou sezonu. Tradice má připomínat doby, kdy šlechta za zvuku lesních rohů vyjížděla na koních po stopě lišky.

Patron jezdců, myslivců a lovců – svatý Hubert. Právě tomu se dnes ve Slavkově u Brna vzdával hold. Slavnostní fanfáry rozezněly nádvoří zámku a jezdci se pomalu začali řadit před davem návštěvníků.

„Je to svátek pro všechny jezdce, kdy se setkají přátelé na koních a společně završí jezdeckou sezonu. Připraveny byly soutěže, jako například skákání, ohnivý jezdec a na závěr hon na lišku,“ popsal průběh slavnostního odpoledne pořadatel Hubertovy jízdy Ivan Vystrčil.

Rozloučit se s letošní sezonou přijelo hned sedmadvacet šestinohých týmů z širokého okolí. Od těch nejmladších až po ty, které v koňském sedle už nějakou sezonu sedí. Po deštivém týdnu si většina z nich pochvalovala hlavně počasí. „To počasí vyšlo nádherně, mají to snad objednané,“ řekla s úsměvem jedna z účastnic Hubertovy jízdy Andrea Havlíčková. Akce přilákala do Slavkova u Brna také stovky návštěvníků.

Reportáž Barbory Žídkové (zdroj: ČT24)

„Dokumentovaná tradice sahá tři roky zpátky. Nicméně víme, že Hubertovy jízdy se na zámku ve Slavkově konaly už za rodu Kouniců stovky let,“ přiblížil historii této tradice Ivan Vystrčil. Vrchol Hubertovy jízdy – hon na lišku, zvaný Halali, trval jen pár minut. Zámecký park se proměnil v dějiště dravých lovců v sedle. Právě tomu, kdo dožene jezdce s liščím ocasem a získá ho, patří pocta největší. Na koňském hřbetu ale Hubertova jízda neskončila. Při večerním soudu byl každý jezdec po zásluze potrestán a odevzdal tolik lahví vína, kolik prohřešků udělal.