Na Vysočině jezdí bezbariérové autobusy

Jihlava (Vysočina) – Kraj Vysočina má v úmyslu více se zaměřit na imobilní spoluobčany a seniory. Jedním z takových kroků byl i nedávný nákup bezbariérových linkových autobusů. Ty jsou již v provozu, avšak prozatím zejí prázdnotou, protože například vozíčkáři je skoro nepoužívají. Podle řidičů těchto autobusů není důvodem nezájem, nýbrž malá informovanost. Ti, co už ale bezbariérovým autobusem jeli, si to velice pochvalují.

Doposud po Vysočině nejezdily žádné bezbariérové linkové autobusy. Kraj se však rozhodl jít více vstříc imobilním občanům, a tak jihlavská dopravní společnost nakoupila za 125 milionů korun zatím sedmnáct linkových autobusů a dalších osmnáct přibude v příštím roce. „Pro lidi, kteří auto nemají a jsou na vozíčku, je to určitě výrazný posun dopředu,“ pochvaluje si bezbariérové autobusy jihlavský vozíčkář Jan Strucla.

Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport

„V takovém objemu se nákup autobusů s výtahy pro vozíčkáře v ČR neuskutečnil, a myslím, že ani v rámci Evropy.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

V kraji Vysočina vozíčkáři cestovali jen velmi obtížně. Bez cizí pomoci se neobešli a většina raději autobusem nejezdila vůbec. Nyní mají tuto možnost, avšak ne zcela ji využívají, neboť o tom podle řidičů autobusů pořádně nevědí. Samolepkou označené nízkopodlažní autobusy budou jezdit na vytipovaných trasách, jako je například již fungující trasa Polná–Hrbov–Brzkov, po celé Vysočině. Bezbariérový přístup tak bude moci, podle statistiky kraje, využívat na pět desítek imobilních občanů.

V budoucnu by byl kraj rád, aby byly nízkopodlažní i všechny místní vlakové spoje. Podle náměstka hejtmana kraje Vysočina Libora Joukla by toho mohlo být dosaženo v roce 2012.