Vydavatel Dřevojan byl zadržen za stalking

Znojmo - Policisté zadrželi známého znojemského vydavatele Zbyška Dřevojana a obvinili ho ze stalkingu. Muž se měl dopustit vydírání a pronásledování osmadvacetileté ženy ze Znojemska. Podle Znojemského deníku měl Dřevojan obtěžovat ženu SMS a MMS zprávami se snímky, na kterých je nahá. Stejné obrázky měl podle deníku rozesílat i na další čísla, včetně zaměstnavatele ženy. Fyzickou likvidací ale ženě podle policie nehrozil.

Policie u podezřelého muže včera provedla domovní prohlídku. Při ní zajistila výpočetní techniku s daty v objemech terabytů. Teď zkoumá jejich obsah. Muž je v tuto chvíli v zadržovací vazbě, kde může být až do zítřka do 8 hodin. Pokud soudce nedá na návrh státního zástupce návrh na vzetí do vazby, budou ho policisté muset propustit a vyšetřovat ho na svobodě.

Stalking

Zlovolné, úmyslné pronásledování a obtěžování jiné osoby, které u oběti snižuje kvalitu jejího života a ohrožuje její bezpečnost.

Za nebezpečné pronásledování hrozí až tři roky vězení. Tyto případy obvykle řeší soudy podmínečnými tresty a zákazem styku s poškozenými. V některých případech může být podle policie touha pachatele po kontaktu s expartnerem tak silná, že ani stíhání s následným soudním trestem mu v dalším pronásledování nezabrání.