Zastupitelé Citonic na Znojemsku neunesli neúspěch. Volby se tam budou opakovat

Citonice (Znojemsko) - Obyvatele malých Citonic na Znojemsku čekají nové volby. Všichni zvolení členové vítězné kandidátky včetně náhradníků totiž den před ustavujícím zastupitelstvem rezignovali - počet budoucích zastupitelů by tak byl příliš nízký. Podle stran, které v Citonicích sestavily koalici, jde o truc za to, že nikdo z vítězné kandidátky nezískal žádný z vedoucích postů.

Volby sice vyhráli, získali tři ze sedmi mandátů, ale nakonec skončili v opozici - tak dopadli kandidáti sdružení Citonice - místo pro náš domov. S prohrou se ale nedokázali smířit. „Lidé nás zastavovali a ptali se, co se tady děje, proč mají obec vést ti druzí, když my jsme získali nejvíc hlasů - den před ustavujícím zastupitelstvem se proto všech sedm členů, kteří byli na naší kandidátce, zodpovědně rozhodlo k tomu, že rezignují na své funkce,“ vysvětlil odstoupení František Molík, současný starosta Citonic.

Podle koalice to byl ale zbytečný truc. Molíkovi prý vadilo, že se znovu nestal starostou a že nezískal ani post místostarosty. „Pro Citonice je to velká ostuda – vždyť takhle to přece v politice chodí, že někdo sestaví koalici, i když volby vyhrálo jiné sdružení,“ prohlásil navržený nový místostarosta Citonic Josef Ilek. „Pokud někdo neumí přijmout prohru, neměl by kandidovat.“ Stejný názor měl i navržený nový starosta Citonic Milan Večeřa: „Myslím si, že je to nezodpovědné vůči občanům Citonic a že je to pohrdání jejich hlasy. Vzniká tady nějaký precedens, který se může do nekonečna opakovat.“

Strany v Citonicích se rozhádaly, obyvatele čeká opakování voleb (zdroj: ČT24)

V Citonicích vládne sedmičlenné zastupitelstvo - tři mandáty získalo vítězné sdružení, zbytek dvě další strany, které sestavily koalici. Poté, co všichni kandidáti za Citonice - místo pro náš domov odstoupili, má zastupitelstvo pouze čtyři členy, a není tedy schopné fungovat.

„Ta vzájemná spolupráce bohužel nebyla možná, protože sdružení pana Večeři si kladlo podmínky, podle kterých jsme se měli chovat, a nepřipouštělo žádný kompromis,“ hájila své rozhodnutí jedna z odstoupivších kandidátek Marie Hanáková. Podle starosty Františka Molíka bylo zapotřebí dát voličům novou šanci. Místní jsou ale vývojem situace zklamaní. Spousta z nich už k druhým volbám ani jít nechce.

Vydáno pod