Kde skončí epopej?

Moravský Krumlov/Praha - Po všech tahanicích před komunálními volbami by Slovanská epopej mohla nakonec zůstat v Moravském Krumlově. Ani nová koalice ODS a ČSSD už ale netrvá na tom, že by se měla epopej urychleně přestěhovat do Prahy. Podmínky pro vystavování pláten Alfonse Muchy by se ale měly zlepšit, shodují se na tom všechny strany sporu.

S velkými nadějemi vzhlíželi v Moravském Krumlově k výsledku voleb v Praze. Podle Tomáše Třetiny (TOP09), který by měl být budoucím starostou, se měly obě organizace TOP 09 dohodnout na zachování epopeje v Moravském Krumlově. Poté, kdy oznámily uzavření koalice ODS a ČSSD, se zdálo, že naděje pohasly.

ODS i ČSSD: Epopej by měla v Moravském Krumlově zatím zůstat

Setrvání epopeje na krumlovském zámku podpořil lídr ODS a budoucí pažský primátor Bohuslav Svoboda i radní pro kulturu, kterým by měl být Lukáš Kaucký (ČSSD). Oba se ale shodují na jednom - podmínky pro epopej se musí zlepšit. „Pokud vím, tak problém spočívá v tom, že v místnostech, kde je epopej vystavena, se netopí a teplota tam klesá pod pět stupňů. Pokud se podaří topení opravit, není důvod, aby tam plátna nezůstala,“ říká Bohuslav Svoboda (ODS). Epopej je navíc od 8. listopadu opět kulturní památkou.

Hejtman zve zástupce Prahy na jih Moravy

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes poslal do Prahy dopis, v němž zve budoucího primátora i radního pro kulturu do Moravského Krumlova. „Je jasné, že na všechno nestačí síly městského rozpočtu. I Jihomoravský kraj se musí zapojit,“ slibuje finanční pomoc Krumlovu hejtman Hašek.

Spor o epopej začal v červenci 2010, kdy měla být plátna přesunuta do Prahy. Dědicové Adolfa Muchy se proti postupu Prahy ohradili a podali návrh na vydání rozhodnutí o ochraně pokojného stavu. Krumlovský úřad jejich návrhu vyhověl a zakázal hlavnímu městu manipulovat s dílem. Na konci září vydal znojemský soud předběžné opatření, podle něhož Krumlov musí Praze umožnit odvézt díla na plánovanou výstavu. Okresní soud ve Znojmě uložil Krumlovu pokutu 80 tisíc korun za blokování převozu pláten, ten se odvolal. Galerie hlavního města dál bojuje o to, aby se výstava uskutečnila, na začátku listopadu poslala ke znojemskému soudu další návrh na výkon rozhodnutí.

Dvacítku pláten namaloval a daroval českému národu Alfons Mucha. Cyklus velkoformátových obrazů znázorňuje dějiny Čechů a dalších slovanských národů. Majitelem je od roku 1928 Praha, Mucha však vlastnictví podmínil tím, že hlavní město musí mít pro Slovanskou epopej odpovídající prostory. Protože podmínka nebyla splněna, jsou obrazy vystaveny v krumlovském zámku už 47 let.