Brňané se budou moci podílet na zlepšení stavu silnic

Brno - Nový projekt Brňáci pro Brno, který má pomoci občanům zlepšit stav vozovek, spustily Brněnské komunikace. Pomocí webových stránek mohou lidé nahlásit poškozené chodníky, svodidla, dopravní značení, ale také zeleň nebo mosty. Kromě zadání závad na komunikacích bude možné také sledovat, jak opravy postupují.

„Jde především o to, aby občané nebyli jenom stěžovateli, ale aby se stali také přispěvateli do našeho systému,“ uvedl ředitel správního úseku Roman Nekula. Závady, které chtějí občané nahlásit, mohou do systému společnosti Brněnské komunikace zanést pomocí mobilního telefonu nebo počítače. „Důležité je zvolení správné kategorie závady, občané mohou ale zaslat přímo fotografii daného místa,“ dodal Nekula. Došlé informace technici ověří a zařadí do systémové mapy. Občané budou poté informováni, kdy bude komunikace opravena.

„Do budoucna plánuje projekt další spolupráci například s městskými částmi, městskou policií, vodárnami a dalšími brněnskými firmami,“ řekl František Vaške ze společnosti, která vytvořila internetovou aplikaci. Projekt je založen na spolupráci jednotlivých slubjektů na území Brna-města. „Celkem se tak jedná o zhruba tisíc kilometrů silnic. Pokud nám občané zašlou závady na komunikacích, které nemáme ve správě, můžeme rychle informovat jejich majitele,“ řekl vedoucí Střediska správy komunikací Miloš Havránek.

Roman Nekula, ředitel správního úseku, o novém projektu Brňáci pro Brno (zdroj: ČT24)

Brňáci pro Brno navazuje na projekt, který spustily Brněnské komunikace už dříve. Tato služba nabízí občanům možnost sledovat aktuální dopravní situaci na nejzatíženějších či jinak komplikovaných křižovatkách.