Nejkrásnější perníčky na světě pečou cukrářky ze Vsetína

Praha - Zlatou medaili na kulinářském mistrovství světa v Lucembursku Culinary World Cup Luxembourg za expozici medových perníčků nazvanou Dívčí snění získaly studentky vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marie Kolínková a Markéta Václavíková. Na kolekci pěti medových perníků - klobouku, deštníku, zrcadla, vějíře a košíku - pracovaly dva měsíce. Zlatou medaili na kulinářském šampionátu získal také juniorský tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Při nedělní soutěži zvítězil v kategorii studená kuchyně.

Čtyřčlenný juniorský tým složený ze tří pražských kuchařů a jedné cukrářky se od soboty účastní mistrovství, které na veletrhu Expogast pořádá Lucemburská asociace kuchařů. Své umění na akci, která potrvá do 24. listopadu, předvedou junioři ještě v kategorii studený bufet. Soutěže se účastní 2 300 kuchařů z více než 50 zemí.

Kapitán týmu Jan Souček:

„Tato soutěž patří mezi nejuznávanější na světě. Ceněny jsou zkušenosti a nové poznatky. Právě tam se prezentují nové trendy v gastronomii.“

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Juniorský tým tvoří kuchaři od 17 do 23 let. Jan Souček a Roman Zeykan jsou z restaurace Červená tabulka, František Maděra z Ristorante Gabriele a hotel InterContinental zastupuje cukrářka Zuzana Sychrová. Kulinářská díla v kategorii studená kuchyně jsou určena pouze pro vystavení, nikoliv ke konzumaci. Kromě pokrmů pro přehlídkovou tabuli účastníci soutěže připravili jako součást sady dezertů čokoládovou sochu vysokou 90 centimetrů. S její kompozicí cukrářům pomáhali studenti Střední průmyslové školy kamenické v Hořicích.