Kulturní centrum Starý pivovar v Brně kvůli úsporám skončí

Brno - Kulturní centrum Starý pivovar v Brně končí. V provozu zůstane jen do konce roku. Zařízení patří Vysokému učení technickému (VUT), které potřebuje šetřit. Studenti školy a příznivci Starého pivovaru sepisují protestní petici a doufají v to, že se jim podaří rozhodnutí zvrátit. Škola podle nich nevěnuje dostatek pozornosti kulturnímu vyžití studentů.

„Důvodem jsou úsporná opatření. Provoz se musel dotovat z rozpočtu kolejí a menz,“ řekla mluvčí brněnské techniky Jitka Vanýsková. Kulturní centrum s klubem, galerií a sálem pro filmové projekce a divadelní představení sídlí v rekonstruované historické budově nedaleko kartuziánského kláštera, který je dnes sídlem Fakulty informačních technologií VUT.

Nové využití kulturního centra škola zatím hledá. Rekonstruovaný prostor však prý bude i nadále nějak sloužit kultuře. Nezávisle na zániku kulturního centra zůstává v budově nadále v provozu menza a ubytování pro studenty.

Podle produkční Starého pivovaru Hany Plochové je rozhodnutí Kolejí a menz VUT o zrušení kulturního centra nepříjemným překvapením. Počet podpisů pod
peticí už přesáhl pět stovek. Zastánci Starého pivovaru chtějí ještě jednat
s novým šéfem Kolejí a menz VUT, který se má ujmout funkce 1. ledna 2011.

Provozovatelé klubu se prý nebrání případným změnám. Úplné zrušení kulturního centra ale pokládají za ztrátu. Starý pivovar se zaměřoval na alternativní, nekomerční a mladou kulturu a podle Plochové se skutečně neobešel bez finanční podpory zřizovatele.

„Alternativní kultura si na sebe těžko může sama vydělat,“ uvedla Plochová. Škola by podle ní mohla hledat úspory i někde jinde. Mladí lidé proti zrušení klubu protestují také na nově zřízené stránce na sociální síti Facebook. Vadí jim například to, že rozhodnutí o ukončení provozu nikdo neprodiskutoval se studenty, kteří kulturní program Starého pivovaru spoluutvářeli.

Centrum Starý pivovar vzniklo v listopadu 2007 v pozoruhodně rekonstruovaném prostoru původního pivovaru. V centru se konaly asi tři až
čtyři akce týdně, především koncerty, filmové projekce a přednášky. Návštěvnost se obvykle pohybovala v řádu několika desítek lidí.

Vydáno pod