Řidič, který utekl od tragické nehody u Topolné, půjde k soudu

Zlín/Topolná - Po osmi měsících od jedné z nejtragičtějších letošních nehod na Zlínsku kriminalisté dokončili vyšetřování a podali návrh na obžalobu údajného viníka. U Topolné v březnu zemřeli dva mladíci, třetí vyvázl jako zázrakem bez zranění a z místa utekl. Za smrt kamarádů mu hrozí až šest let vězení.

Nehoda se stala po oslavě 22. narozenin jednoho z mladých mužů, který ve voze zahynul. V neděli 7. března 2010 pět minut po páté hodině ráno se řítil stříbrný peugeot ve směru od Napajedel na obec Topolná. Jeli v něm tři dvaadvacetiletí muži, kteří z oslavy v Uherském Hradišti odvezli známého do Otrokovic a vraceli se zpět. Řidič však rychlou jízdu nezvládl. V zatáčce dostal smyk, auto vjelo do protisměru a tam se srazilo s protijedoucí felicií. Náraz byl tak prudký, že peugeot roztrhal. Dva spolujezdci z auta vypadli, přestože s největší pravděpodobností byli připoutáni. Když čtyřicetiletý řidič felicie uviděl v protisměru auto ve smyku, snažil se brzdit, zabránit tragédii se mu však nepodařilo. Sám utrpěl středně těžká zranění.

„Policisté si původně mysleli, že v peugeotu jeli jen dva pasažéři a že ani jeden z nich nehodu nepřežil. Posléze ale vyšlo najevo, že řídil někdo třetí,“ vysvětlila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Začalo pátrání po stejně starém muži, který nepřišel domů a podle svědků měl za volantem sedět právě on. Řidiče, který od nehody odešel a dodnes odmítl vypovídat, policisté našli osudnou neděli ve večerních hodinách.

Tisková mluvčí PČR Zlín Jana Bartíková k vyšetřování řidiče (zdroj: ČT24)

Ještě pár minut před tragédií mladíci kupovali benzín a občerstvení na nedaleké čerpací stanici. Chvíli na to přišli o život. „Právě záběry z kamer benzínky potvrdily, kde který z mužů v autě seděl. Také z pitvy vyplynulo, že náraz do těl směřoval z pravé strany, ani jeden z mrtvých tedy s největší pravděpodobností neřídil. Naopak na bundě obviněného muže jsme našli otisky a stopy po bezpečnostním páse, které odpovídaly umístění pásu řidiče. Kromě toho muže usvědčily i pachové stopy a výpis z mobilního telefonu, podle kterého muž byl chvíli po nehodě u Topolné a volal taxislužbu,“ popsala Bartíková.

Alkohol u řidiče vyšetřovatelé nezjistili. Několik hodin po nehodě muž nic nenadýchal a ani z výpovědí svědků a číšníků se nepodařilo prokázat, že by řídil opilý. „Náš vyšetřovatel muže obvinil krátce po nehodě z trestných činů usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Nicméně doteď se čekalo na výsledky expertíz a podpůrné důkazy,“ dodala Bartíková.