Záchrana západní zdi hradu Špilberk se protáhne

Brno - Opravy zřícené zdi hradu Špilberk se protáhnou do příštího roku, kdy budou dělníci stavbu pokrývat jílovým těsněním. Při současném počasí by totiž hmota během prací zmrzla, proto odložili památkáři odizolování zdi na jarní období.

„Z rubové strany té zdi není žádná izolace, a to je také jednou z příčin, proč v červnu zeď spadla,“ řekl Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu. Dvacet metrů opevnění hradu Špilberka se zřítilo v polovině letošního roku. Dlouhodobé jarní deště způsobily, že voda podmáčela západní zeď hradu.

Archeologický výzkum nyní objevil podzemní prostory, kde se voda shromažďovala. Právě ty teď bude nutné odizolovat. „Jedná se o jakési komory, které jsou dnes pod zemí a mají ve svém dni odtok, o kterém nevím, kam míří. V podstatě to jsou dnes jakési podzemní nádrže,“ dodal Chudárek.

Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu o opravě zdí (zdroj: ČT24)

Dokončení hrubé stavby stihnou dělníci v plánovaném termínu – tedy na přelomu listopadu a prosince. „Nyní je hrubá stavba z takových tří čtvrtin hotová. Současně s pokračující výstavbou za ní probíhá hutnění zeminy,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Původně schválilo město na opravy spadlé zdi přes patnáct milionů korun. Změny technologických postupů by podle odhadů neměly tuto částku výrazněji navýšit.