Bývalá místostarostka získala po aféře posty

Brno - Velká koalice na brněnském magistrátu má za sebou první kontroverzní rozhodnutí. Městská rada zvolila bývalou místostarostku Brna-severu Zdeňku Tůmovou (ČSSD) do představenstva a dozorčích rad tří městských firem. V říjnu se přitom objevila nahrávka skryté kamery, kde Tůmová přebírá od neznámého muže sto tisíc korun a Česká televize upozornila na podivná výběrová řízení, pod kterými je Tůmová podepsaná.

Kvůli těmto aférám Tůmová sice pozastavila členství v ČSSD, ale jak zjistila Česká televize, sociální demokraté ze zastupitelstva ji nanominovali do tří lukrativních funkcí, ve kterých si měsíčně přijde na třicet tisíc korun. Ve funkcích ji jednomyslně potvrdila Rada města Brna, to znamená i s hlasy ODS.

Půjčka nebo úplatek?

Korupční kauza místostarostky Zdeňky Tůmové vypukla poté, co se na veřejnosti objevila půlminutová nahrávka, ve které politička přebírá v autě od neznámého muže balík peněz. Na konci října Tůmová pozastavila členství v ČSSD, ale nadále se brání, že si pouze soukromě půjčila peníze od známého podnikatele Davida Lacíka. Ten se k případu nechtěl vyjadřovat. „Mohu pouze potvrdit, že na videonahrávce jsem já a peníze jsem paní Tůmové předával,“ uvedl pro Českou televizi Lacík. Tůmová celou záležitost označila jako pokus o její politickou diskreditaci.

Podivné zakázky

Česká televize zjistila, že jen za letošní rok dostaly zakázky za více než 10 milionů korun firmy Petera Flimmela, spolustraníka a známého Zdeňky Tůmové. Primátor Roman Onderka poslal na městskou část Brno-sever začátkem listopadu auditory. Komplexní kontrola má prověřit okolnosti zadávání radničních zakázek soukromým firmám.