Zástupce společnosti IFP vnutil nevýhodné životní pojištění postiženým

Brno- Vlnu pobouření vyvolaly praktiky společnosti IFP, která klienty láká na výhodnou pracovní nabídku, ti přitom podepisují nevýhodnou smlouvu na životní pojištění. Finanční poradci této firmy dokonce navštívili brněnskou Střední školu pro tělesně postižené na Kociánce a sedmi plnoletým studentům vnutili podepsat smlouvu na investiční životní pojištění za 2000 korun měsíčně. Rodičům podvedených se nakonec podařilo smlouvy u společnosti zrušit. Těch, kterým se to nepodařilo a hrozí jim exekuce, pokud nezaplatí 48 tisíc, jsou ale stovky.

Jednoho ze studentů střední školy pro tělesně postižené a klienta ústavu Kociánka Michala Drlíka oslovila přímo na chodbě školy jeho bývalá spolužačka spolu s obchodním zástupcem IFP. Nabídli mu členství v klubu IFP a s tím související možnost přivýdělku. Když prý přemluví další své známé, aby se také stali členy klubu a podepsali smlouvu, dostane 6 tisíc korun. „Přiměli mě to podepsat pod velkým nátlakem. Nevěděl jsem, co podepisuji. Netrvalo to ani 10 minut,“ popsal situaci Michal, který neměl pochybnosti o tom, že podepisuje něco nevýhodného, protože věřil, že jeho kamarádka, která se zástupcem IFP přišla, by mu nic špatného nedoporučila.

Na to, co ve skutečnosti podepsal, Michal přišel až po dvou týdnech, kdy smlouvy ukázal rodičům. Nakonec se ukázalo, že obchodnímu zástupci společnosti IFP se podařilo přimět ještě dalších 6 postižených studentů střední školy, aby smlouvy podepsalo.

Jitka Pleskačová, sociální pracovnice z Kociánky, popisuje jednání společnosti (zdroj: ČT24)

Ve skutečnosti šlo o smlouvu na investiční životní pojištění od České podnikatelské pojišťovny a Michal i ostatní se zavázali k tomu, že budou měsíčně platit 2000 korun s plněním na pouhých 30 tisíc korun. Navíc ke smlouvě o pojištění podepsali ještě další smlouvu, že pokud smlouvu do dvou let zruší, zaplatí 24 tisíc korun a další směnku na 48 tisíc korun. Ani jeden z podvedených studentů přitom nemá příjem.

Škola i rodiče začali ihnet usilovat o zrušení smluv. „Setkali jsme se ze strany IFP s velmi nevstřícným jednáním a nebyla to vůbec jednoduchá cesta. Nakonec se nám ale podařilo vedení společnosti přimět k tomu, aby smlouvy zrušilo,“ vysvětlila sociální pracovnice Kociánky Jitka Pleskačová. Vedení společnosti IFP poté zástupce, který se studenty smlouvy podepsal, propustilo. „Považujeme to za chybu jednotlivce, a proto už u nás nepracuje. Studentům jsme vyšli vstříc a všechny smlouvy zrušili,“ řekl generální ředitel IFP Jaromír Tichý.

Podvedeni se necítí jen klienti Kociánky

Na praktiky IFP si ale stěžují i desítky dalších klientů na internetu. Jen na sdružení práv podvedených Help se obrátila stovka lidí, kteří se cítí společností IFP podvedeni. „IFP používá agresivní obchodní praktiky a záměrně vybírá rozumově slabší lidi ve finanční tísni. Smlouvu jim prezentuje jako možnost přivýdělku. Sepsali jsme společné trestní oznámení, které ještě tento týden podáme“ řekl Fabio Jungmann Fijory ze sdružení Help.

Smlouva o spolupráci mezi klientem a IFP je ale minimálně v rozporu s dobrými mravy i podle nezávislé právničky. „Smlouva jednoznačně obchází zákon a je v rozporu se zákonem o ochraně spotřebitele,“ vysvětlila právnička Ivana Šmicová.

IFP nabízí pojištění od České podnikatelské pojišťovny, která poslední dobou eviduje čím dál více stížností na IFP. „Jednání našeho smluvního partnera IFP nás poškozuje. Prověřujeme stížnosti klientů a uvažujeme i o ukončení spolupráce s touto firmou,“ dodala tisková mluvčí ČPP Renata Svobodová.

Vydáno pod