Moravská galerie láká na nostalgii Kamila Lhotáka

Brno - Krajiny s horkovzdušnými balony, vzducholoděmi, starodávnými automobily a bicykly zaplnily díky nové výstavě z díla Kamila Lhotáka síně Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně. Pod názvem Útěcha z techniky galeristé přibližují rozsáhlé dílo významného malíře, grafika a ilustrátora, který zemřel před 20 lety. Jeho tvorba je dosud dobře známa především díky osobitým námětům a nezaměnitelné atmosféře. Výstavu doplňují ukázky historické techniky.

Lhoták si jako ilustrátor dětských knih a autor stovek grafických listů a kreseb vydobyl pověst téměř lidového autora. „Nicméně v základu jeho díla tkví silná melancholie a ostré vidění světa jako místa katastrof, bolesti a tiché beznaděje,“ uvedl kurátor výstavy Marek Pokorný. Okouzlení technikou spolu s nostalgií všedního dne tak pro Lhotáka bylo únikem od smutku a bouřlivých politických zvratů 40. a 50. let minulého století.

Lhoták žil v letech 1912 až 1990 a po většinu jeho bohaté umělecké dráhy mu jako inspirace sloužily vzpomínky z dětství a civilní náměty městského života. Oblíbil si historické dopravní prostředky a svérázný svět městských dvorků, periferních ohrad, letišť z počátků aviatiky a prvních autovrakovišť. Obrazy často zobrazují travnatá letiště, což v Uměleckoprůmyslovém muzeu připomíná umělá tráva položená na podlaze jedné z výstavních síní.

Marek Pokorný, kurátor výstavy (zdroj: ČT24)

Lhotákova záliba v technice významně ovlivnila podobu brněnské výstavy. Kromě 40 více či méně známých obrazů, dvou desítek knih a osmi filmů ji tvoří také historické dopravní prostředky a další artefakty z Technického muzea v Brně. Jde například o motocykly, jízdní kola, automobil a balon, který se vznáší v atriu muzea. „Dva bicykly patřily přímo Kamilu Lhotákovi. Technické muzeum je dostalo od Lhotákovy rodiny,“ uvedl Pokorný.

Vydáno pod