Bývalí zaměstnanci boskovického Krasu se snad konečně dočkají zbylých výplat

Boskovice - Areál zkrachovalého oděvního podniku Kras v Boskovicích má ode dneška nového majitele. Dvacet sedm milionů získaných z prodeje by insolvenčnímu správci mělo pomoci splatit alespoň část dluhů, které po slavném výrobci obleků zůstaly. Peníze by tak mohli získat i bývalí  zaměstnanci Krasu, kteří před lety odešli z práce bez výplat.

Na kdysi věhlasnou firmu dolehly po roce 2000 těžké časy, které nakonec skončily konkursem a propouštěním. Dnes insolvenční správce podpisem stvrdil prodej boskovického areálu novému majiteli, který chce objekt znovu oživit. „Chceme tam vybudovat prodejní centrum, oslovíme firmy z okolí a lidé by tam měli dostat vše, co potřebují ke stavbě domu,“ vysvětlil nový majitel Pavel Schwarzer z firmy Ekodům.

Záměr znamená také asi padesátku nových pracovních míst. Ve zlatých dobách Krasu dávala boskovická pobočka výrobce obleků práci více než tisícovce lidí. Ze slávy ale dnes Krasu zůstaly už jen dluhy. Prodej znamená dobrou zprávu pro bývalé zaměstnance, ti by se tak konečně mohli dočkat zbylých výplat, které budou mít prioritu před ostatními pohledávkami. „Abych řekla pravdu, tak už tomu příliš nevěřím, ale pokud bychom peníze skutečně už dostali, bylo by to určitě dobře,“ říká smířlivě bývalá zaměstnankyně Jaroslava Kopecká.

Na peníze asi stovka bývalých zaměstnanců čekala více než tři roky, Vánoce si jimi ještě nezpestří, výplaty dostanou až na jaře. „Všechny, co se přihlásili, obešleme, vezmeme si jejich čísla účtu a začneme to postupně rozesílat. Předpokládám, že do konce dubna uspokojíme všechny,“ slibuje insolvenční správce Vlastimil Hovadí.

Někdejší oděvní gigant měl ještě pod názvem Kras Haka závody kromě Boskovic třeba také v Brně, Moravské Třebové a Třešti. Ještě v roce 1996 vyrobil například oděvy pro obsluhu anglické královny při její tehdejší návštěvě.

Vydáno pod