Silné mrazy vystřídala obleva. Hasiči odstraňují padající sníh a led z desítek střech

Brno - Brněnští hasiči odstraňují od rána ze střech domů nebezpečný sníh, který v důsledku prudkého oteplení a deště ztěžkl. Ohrožuje přitom nejen deštěm zmáčené střechy, ale také kolemjdoucí, kteří se náhodou ocitnou pod jejich okapy. Jednotky ze všech městských částí tak vyrážely preventivně už na desítku míst, kde by mohl padající sníh někoho zranit. Hasiči ale mohou zasahovat pouze na veřejných budovách. Vlastníci soukromých budov si s odstraněním sněhu ze střech musí pomoci sami, což se stalo dnes osudným například jednomu muži z Brna-Ivanovic. Při ostraňování sněhu na střeše svého domu se zranil. Hasiči tak pomohli až v okamžiku, kdy museli muže ze střechy dostávat.

Po mrazech, které už týden sužují Českou republiku, přichází rychlá obleva. Na mnoha místech ze střech padá navlhlý sníh a led, který může chodcům způsobit těžká zranění. Hasičům proto volají lidé z celého Brna a žádají o rychlý zásah. Takovým případem je i základní škola v Soběšicích.

„Když se oteplí, tak hasiče voláme vždy. Samozřejmě máme strach, aby se dětem nic nestalo,“ uvedla hospodářka mateřské a základní školy Marcela Pížová a dodala, že zatím zde naštěstí k žádnému úrazu v důsledku pádu ledu ze střechy nedošlo.

velitel zásahu Karel Hudík (zdroj: ČT24)

Kdyby ale zmrzlý sníh dopadl například na procházející školku, mohlo by vše skončit tragédií. „Ten led může vážit klidně i dvacet kilo a může dojít ke zranění hlavy nebo třeba zlomenině. Nejvíce proto vyjíždíme ke školám, nemocnicím či různým úřadům,“ shrnul velitel zásahu Karel Hudík jihomoravských hasičů.

Právě místa veřejného prostranství jsou jediná, kam hasiči mohou na zásah vyrazit. Soukromníkům s odklízením sněhu podle zákona pomoci nemůžou.

„Pokud se jedná o soukromé subjekty, tak každý majitel zodpovídá za svou nemovitost a za svou střechu. Proto musí kontaktovat takové firmy, které se na shazování sněhu specializují,“ vysvětlil mluvčí brněnských hasičů Jaroslav Haid.

Během dnešního dne už hasiči shazovali sníh například na Pálavském náměstí v Brně-Židenicicích, ve městské části Starém Lískovci u polikliniky, na MŠ a ZŠ v Soběšicích nebo na ústavu soicální péče Kociánce. Tání sněhu bude pokračovat i zítra. Meteorologové předpovídají teploty až plus pět stupňů Celsia.