Školku v historické vile, jejíž rekonstrukci radnice odkládá, trápí rozbitý kotel

Brno – Děti z mateřské školy v Arnoldově vile, kvůli jejímuž katastrofálnímu stavu se rozhořel spor mezi rodiči a radnicí Brno-sever, musí být od pondělí ve třídách v teplém oblečení. V budově se totiž rozbil hlavní kotel a teplota v celém objektu klesla pod dvacet stupňů. Městská část, která je zřizovatelem mateřské školy, bude situaci řešit už zítra. Ale opět jen vynucenou opravou. „Zaplátování“ ale podle rodičů i vedení mateřské školy, která už léta funguje jen s výjimkou od hygieniků, nepomůže. Pokud celková rekonstrukce nezačne do konce roku 2011, hrozí její zavření.

„Celá budova mateřské školy je dlouhodobě ve špatném stavu, od pondělí nám ještě přibyl rozbitý kotel. V místnostech, kde si děti celý den hrály, bylo pouze 16 a 18 stupňů,“ postěžovala si ředitelka mateřské školy Lenka Čoupková. Děti zůstávají teple oblečené někdy i v několika vrstvách svetrů a mikin. Navíc učitelky podřídily zimě program – většinu dne věnují pohybovým hrám.

Zřizovatel školy, kterým je městská část Brno-sever, začala problém nefunkčního topení řešit. „Hned zítra dopoledne bude kotel opraven, městská část na tyto účely uvolnila půl milionu korun,“ potvrdil místostarosta městské části Brno-sever Ivan Svoboda. K celkové rekonstrukci se ale jako předchozí vedení radnice vyjadřuje jen vyhýbavě. Magistrát města Brna si nechá zpracovat investiční záměr, který řekne, kolik peněz na opravu vily bude potřeba. „Do konce roku zcela jistě vilu neopravíme, nejsou na to peníze,“ uvedla náměstkyně primátora Brna Jana Bohuňovská.

„Musí se provést komplexní rekonstrukce. Vila by potřebovala také vyměnit okna, zateplit fasádu a vnitřní úpravy tak, aby mateřská škola splnila hygienické normy,“ upozornila na další problémy ředitelka. Mateřská škola je už třetí rok provozována jen díky výjimce z hygieny. Pokud se s opravou nezačne do konce roku 2011, hrozí školce úplný zánik.

Na problém léta upozorňuje vedení mateřské školy. Letos v září se k němu přidali rodiče a sepsali petici. Tu sice předali bývalé místostarostce Brna-severu Zdeňce Tůmové (ČSSD), kromě slibů ale minulé vedení radnice nepřijalo žádné konkrétní rozhodnutí, které by školku mohlo zachránit.

Brněnská Arnoldova vila, v níž je mateřská škola umístěna, patří mezi skvosty secese. Je jednou z dalších památných vil v městské čtvrti Černá Pole a stojí v sousedství vily Tugendhat. Zatímco ve vile Tugendhat byla rekonstrukce letos zahájena, v souvislosti s Arnoldovou vilou se o ní 10 let pouze mluví. Za tu dobu se technický stav budovy rapidně zhoršil. Památkáři navíc letos v únoru vilu zapamátnili, oprava tak bude ještě dražší.

Pohyb děti v chladné budově školky zahřeje
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod