Kromě stavebníků podvedly Reality z Lipé zřejmě i leasingovou společnost

Brno - Šéfové Realit z Lipé Marek Mřihlad a Robert Justych mají za sebou další jednání u soudu. Kromě toho, že připravili o dvacet milionů ty, kterým slíbili postavit levné domy, mají na kontě podle všeho i leasingový podvod na nákup aut za jeden a půl milionu korun.

Celkem pět aut nakoupili postupně Robert Justych a Marek Mřihlad přes úvěr od společnosti Raiffeisen Leasing. Jejich firma Reality z Lipé ale měla problém se svými závazky a nakonec přestala splácet i tuto půjčku.

„Na základě vypovězení smlouvy kvůli nesplácení úvěru jsme se stali vlastníky vozidel. Vyzvali jsme společnost k jejich vydání, ale to se nestalo,“ zaznělo dnes při čtení výpovědi zaměstnance Raiffeisen Leasing Michala Váni. Obžalovaní totiž auta mezitím prodali. Podle státního zástupce navíc už předem museli vědět, že nákladný úvěr nemůžou utáhnout.

Obhájce Roberta Justycha Sekanina a státní zástupce Sosík o případu (zdroj: ČT24)

Toto tvrzení se obhajobě nelíbilo. „Je jim kladeno za vinu, že uzavírání úvěrových smluv jim jejich ekonomická situace nedovolovala. Tu ale prověřoval samotný poskytovatel a hospodářské výsledky společnosti byly tehdy velice dobré,“ tvrdí Ludvík Sekanina, obhájce Roberta Justycha.

Peníze z prodeje ani zbývající splátky ale leasingová společnost už nedostala, zůstaly totiž firmě Reality z Lipé. Robert Justych i Marek Mřihlad odmítli, že by se chtěli obohatit, peníze prý použili na nákup stavebního materiálu a nevěděli, že auta nemohou prodat. To však považuje obžaloba za účelové tvrzení. „Obžalovaní si museli být dobře vědomi skutečnosti, že nejsou oprávněni s předmětnými vozidly jakkoliv disponovat, to znamená je například prodat nebo darovat,“ nesouhlasí státní zástupce Aleš Sosík.

Ještě daleko větší škodu – více než dvacet milionů korun - způsobili obžalovaní klientům, od kterých vybírali zálohy na nakonec nepostavené domy, soud obě obžaloby dnes poprvé projednával spojeně.

Pro dokončení dokazování bude klíčové vyslechnout jako svědka bývalého stavbyvedoucího, ten se ale soudu opakovaně vyhýbá, a v současné době po něm proto pátrá policie.