Vzala si do péče známou. Pak ji začala týrat a okrádat

Brno - Policie řeší případ čtyřicetileté ženy, která si vzala do péče mladší,  fyzicky a mentálně postiženou známou. Namísto slíbeného přátelského prostředí ale čekalo na handicapovanou ženu bití a hladovění. „Pečovatelka“ nejenže nezajišťovala pro svou svěřenkyni jakoukoliv potravu, její peníze z invalidního důchodu navíc chodila úročit na výherní automaty. Tam končily i peníze za péči o svěřenou osobu. Policii na podivnou domácnost upozornila všímavá sousedka.

Zdálo se jí totiž divné, že její sousedka bydlí v bytě bez vody a topení a spává bez přikrývky. Zachránila jí tak podle policistů život.

„Když policisté zareagovali na její oznámení, našli v bytě paní v bezvědomí, podvyživenou a podchlazenou. Museli jsme jí zavolat okamžitě záchranku. Žena byla několik dní na jednotce intenzivní péče. Nyní je mimo ohrožení života,“ shrnula brněnská kriminalistka Alena Skoumalová. Kdyby se k ní dostali později, už nemusela žít.

Kriminalistka Alena Skoumalová k případu týrané svěřené ženy (zdroj: ČT24)

V bytě se totiž našly krvavé stopy, které se někdo pokoušel umýt. Byla to krev postižené ženy, kterou podle kriminalistky její „pečovatelka“ bila. Postarat se o svoji známou tak zřejmě nebyl hlavní motiv, proč si ji vzala na starost. Podle policistů to byly peníze z invalidního důchodu a příspěvek, který dostávala pečovatelka za svoji péči. Dohromady asi dvacet tisíc korun, s nimiž hospodařila, ale spokojený a důstojný život handicapované ženě nezajistilo.

Celý případ je nyní v šetření brněnských kriminalistů. Povedené opatrovnici hrozí za týrání svěřené osoby a zanedbání péče až osm let vězení.