V Brně se střetli hráči piškvorek. Vyhráli gymnazisté z Nové Paky

Brno - Že piškvorky nejsou pouze podlavicová hra školního vyučování, to ukázali studenti středních škol, kteří poměřili své „křížkovací“ dovednosti na celorepublikovém finále na Gymnáziu Matyáše Lercha v Brně. Z původních dvaceti tisíc hráčů se do finále třetího ročníku pIšQworek 2010 probojovalo čtyřiadvacet týmů po pěti hráčích. Absolutním republikovým mistrem se stali studenti z Gymnázia a SOŠ Nová Paka.

Nápad uspořádat mistrovství republiky v piškvorkách vznikl před třemi lety. Až při letošním ročníku ale soutěž nabyla masivních rozměrů. „Když jsme před třemi lety s pIšQworkami začínali, spousta lidí - a hlavně učitelé - si klepali na čelo. Letos už si ale díky nám na lavici beztrestně vytasilo čtverečkovaný papír dvacet tisíc středoškoláků z 390 středních škol. Dostali jsme záštitu od dvanácti krajů a na finále přijel i sám ministr školství,“ vysvětlil hlavní organizátor soutěže Roman Cholasta.

Pravidla pro soutěžení v piškvorkách jsou v podstatě stejná, jak je známe ze školních lavic. Na první pohled nalezneme rozdíl pouze v tom, že na soutěži pIšQworek ubíhá hráčům čas stejně jako u šachové partie. Hráči mají na souboj deset minut.

Třetí ročník pIšQworek (zdroj: ČT24)

Další změnou „školní verze“ je způsob zahájení partie, při níž jeden z hráčů nejdříve zakreslí do hracího pole tři symboly, z nichž je jeden odlišný. Druhý hráč pak zvolí, za jaký symbol bude hrát. „Je spočítáno, že když jsou hráči zkušenější a hraje se normálně, začínající hráč vždy vyhraje,“ dodal Cholasta.

Na dnešním šampionátu se nejdříve odehrály základní skupiny, poté následoval vyřazovací pavouk, na jehož konci zůstal jako vítěz Omega tým z novopackého gymnázia. „Nečekali jsme, že vyhrajeme. Naším cílem bylo postoupit do čvrtfinále. Je to super,“ shrnul své nadšení kapitán týmu Ondřej Suchánek. 

Samotné výhře v turnaji předcházelo mnoho hodin tvrdé práce. „Trénovali jsme na internetu, ve škole a po škole. Někteří z týmu odehráli v přípravě i přes tisíc partií,“ prozradil dalším nadšencům cestu k úspěchu Ondřej. Protože jsou v maturitním ročníku, školu už příští rok reprezentovat nebudou. Podle kapitána to má ale své výhody, všem bylo již osmnáct, takže výhru oslaví symbolickou skleničkou.