Sběratel z Vysočiny vlastní unikátní první škodovku

Praha - Nejspíš jediný pojízdný exemplář Škody R4 v Evropě vlastní pyšný sběratel veteránů z Vysočiny, v jehož sbírce se nachází desítky historických aut a motocyklů. Unikátní automobil je prvním typem, který vyjel z mladoboleslavské automobilky pod značkou Škoda, předtím se zde vyráběla auta s označením Laurin a Klement. Funkční exemplář Škody R4 nemá ve svém vlastnictví ani muzeum v Mladé Boleslavi. Pan Karel o své „škodovce“ mluví jako o srdeční záležitosti. Existují podle něj ještě asi tři další vozy, ale jedná se o nepojízdné vraky bez částí karosérie nebo podvozku.

R4 pana Karla běžně jezdí, i když motor o objemu 2,5l má pořádnou spotřebu - 16 litrů na sto kilometrů. V zimě by ale s autem nevyjel – sníh příliš nevadí, zato sůl ano. „Všechno na tom autě je jinak. Když to má volant vpravo, tak to má i plyn vprostředku,“ vysvětluje pan Karel.

Pan Karel:

„Když si něco přivezu, tak je to většinou vrak. A když se to opraví, tak svezení je odměnou za tu práci.“

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Kromě historických aut vlastní důchodce z Vysočiny i 30 motocyklů. Ať už první motorku ČZ z roku 1932 nebo motocykl Čechie, kterého se z patnácti set kusů dochovalo pouze několik desítek. Vůně benzínu provází pětašedesátiletého sběratele celý život. Zúčastnil se dokonce desítek závodů v Česku i zahraničí. Už teď se těší na jaro, až vyrazí s Čechií a Škodou do terénu.

Vydáno pod