Hodiny ve Vanovicích po šedesáti letech opět odbíjejí čas

Vanovice – Hodiny na věži evangelického kostela ve Vanovicích na Blanensku už konečně nemají pouze funkci okrasnou. Po více než rok trvajících opravách hodinářští mistři utáhli poslední šroubky a desítky let zastavený stroj znovu začal vanovickým měřit čas.

Kdy přesně se vanovické hodiny zastavily, to neví už ani ti nejstarší pamětníci. Celé generace si totiž zvykly na hodinách vídat jediný čas – za deset dvanáct. „Někteří lidé tvrdí, že šly ještě několik let po válce, možná rok nebo dva,“ vzpomíná kronikářka obce Marie Tasovská.

Hodinář Petr Skála o vanovických hodinách (zdroj: ČT24)

Až začátkem loňského roku uspořádali místní sbírku a na opravu zašlé chlouby si najali renomované orlojářské mistry. Ti v létě na věž vrátili zrestaurovaný plechový ciferník a teď konečně zastavenému stroji času vdechnou opět život. „Bylo to náročné, práce trvaly nakonec déle. Původně jsme chtěli mít vše dokončené už v létě,“ vysvětluje hodinář Petr Skála.

Zpoždění narušilo nejen na konec léta plánované oslavy, ale hlavně ohrožovalo i dotační peníze na opravu. „Dotaci jsme dokonce už v létě vrátili, protože původní termín nebyl splněn. Požádali jsme ale o novou a naštěstí ji dostali,“ oddechl si farář evangelického kostela Pavel Freitinger.

Zrestaurované hodiny by měly vydržet v provozu snad déle než ty původní, dvě stě let staré. I ciferník proto hodináři vyrobili z tlustého nerezového plechu a opatřili nejkvalitnějšími nátěry.