Virtuální bitva ve Slavkově ztrácí atraktivitu i návštěvníky

Slavkov u Brna - Virtuální bitva na zámku ve Slavkově u Brna se potýká s úbytkem návštěvníků. Před pěti lety moderní technologie, zobrazující bitvu tří císařů, totiž zastaraly a z netradiční expozice už není takovou atrakcí, jak se při jejím vzniku předpokládalo.

S velkou pompou se před pěti lety otevírala veřejnosti takzvaná virtuální bitva. Za 3 miliony korun měla vzniknout věrná napodobenina boje, jehož živá rekonstrukce každoročně táhne ke Slavkovu tisíce milovníků historie. Zájem o netradiční atrakci už ale ochladl. „Pochopitelně s časem ta návštěvnost poněkud poklesla, protože jednak se bitva okoukala, jednak ztratila atraktivitu,“ říká ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek o expozici (zdroj: ČT24)

Použité technologie totiž ve srovnání s dnešními možnostmi působí poněkud zastarale. Jestli tomu šlo předejít, na to jsou názory různé. „Myslím, že ta firma, která to tehdy realizovala, měla možnosti asi tak tisíckrát lepší, než jak to nakonec dopadlo,“ kritizuje podobu bitvy vedoucí projektu Austerlitz Miroslav Jandora.

„Nemůžeme srovnávat dnešek s tím, co je na trhu a co umí odborné laboratoře, které se na animace specializují, proti tomu, jak vznikal projekt tehdy,“ odmítá výtky spoluautor scénáře virtuální bitvy Oldřich Rampula.

Odborníci na muzejnictví tvrdí, že každá expozice má svoji životnost a zvláště u multimediálních projektů se dá s vysokými náklady počítat. „Dnešní trend je obměňovat expozice jednou za pět až deset let, to je dost rozdíl oproti tomu, co bylo zvykem v minulosti,“ vysvětluje vedoucí oddělení muzeologie Filozofické fakulty Pavel Holman.

Na pozici lákadla slavkovského zámku by virtuální bitvu měla brzy nahradit nová napoleonská expozice v zámeckých konírnách, ta by měla být zpřístupněna do dvou let.