Bilboard na přehradě zastíní památník hrdiny

Brno - Pietní místo na brněnské přehradě bylo zneuctěno – to si myslí místní chataři a rekreanti. Přímo u památníku brněnského válečného hrdiny Františka Šikuly, který na konci války zachránil Brno před zatopením vodou z přehrady, totiž vyrůstá nový bilboard.

František Šikula zachránil na konci války hráz před vyhozením do povětří a zatopením města. Chataři z brněnské přehrady jsou proto rozladění. Stavbou billboardu byla překvapena i samotná radnice, když jí před pár dny přišlo rozhodnutí o povolení stavby. „Myslím si, že je zde spousta jiných míst, kde by mohla takováto stavba být, a rozhodně není nejšťastnější umístnění u těchto dvou pomníků, které symbolizují hrdinství občanů z druhé světové války,“ myslí si starosta městské části Brno-Kníničky Martin Žák (TOP 09).

Umístění bilboardu je nešťastné i podle odborníka na venkovní reklamu Jiřího Morávka. „To umístnění vypadá na první pohled nešťastně, pokud je tady pietní místo, tak vždycky je zásada posouvat takovéto informační tabule kousek dál od takových míst,“ soudí Morávek.

Bilboard upozorní na čištění přehrady

Kontroverzní stavbu dalo postavit Povodí Moravy, které chce tímto způsobem informovat kolemjdoucí o probíhajícím čištění brněnské přehrady. To je financované z dotace Státního fondu životního prostředí a jednou z podmínek této dotace je i informační panel.

Billboard by měl být hotov do konce roku. Jediné, co v této chvíli Povodí Moravy slibuje, je fakt, že informační panel by zde měl stát pouhé dva roky – čili do konce projektu čištění přehrady v prosinci 2012.