V Kunštátu vznikne centrální depozitář

Brno - Dolní zámek v Kunštátu se stane centrálním depozitářem pro celý Jihomoravský kraj. S konečnou platností o tom rozhodl Národní památkový ústav. Do zámku se tak přestěhují tisíce nevyužívaných historických předmětů z celé jižní Moravy. Právě zde se jim dostane odpovídající odborné péče, řádné evidence i širší pozornosti odborníků.

Na dvou tisících metrech čtverečních dolního zámku Kunštát byly ještě před časem uloženy dokumenty Moravského zemského archivu. Za pár let se na to samé místo přestěhují tisíce obrazů, knih nebo porcelánu. Celá akce bude stát sto čtyřicet milionů korun. „Je to optimální řešení, všechno se tam vejde a budeme mít zároveň možnost na vyšší úrovni ty fondy opečovávat. Bude tam i drobná konzervátorská dílna a karanténa v případě, že by některé předměty byly napadené,“ říká náměstek ředitele Národního památkového ústavu Brno Zdeněk Vácha.  

Centrální depozitář má ulevit hlavně jihomoravským státním hradům a zámkům. Jen v lysickém zámku zabírají nevyužité historické předměty pětinu všech místností. „Mobiliáře je tady hodně a špatně se ošetřuje. Nemá takovou péči, jakou by měl kulturní mobiliář mít. Centrální depozitář by nám ušetřil místo na novou expozici a zajistil lepší péči o kulturní depozitář,“ vysvětluje kastelánka zámku Lysice Martina Medková Rudolfová. 

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

Z přeplněných místností tak v Lysicích vznikne nová obřadní síň nebo byt komorného, jak vypadal před sto lety. Kromě depozitáře lysického zámku se do Kunštátu přesune nevyužitý nábytek, nádobí, knihy a obrazy z dalších čtrnácti jihomoravských hradů a zámků.