Požáry ve Viničných Šumicích zakládal místní hasič

Požáry ve Viničných Šumicích zakládal místní dobrovolný hasič. Čtyřiadvacetiletý pyroman se přitom neudržel čtyřikrát v posledních třech měsících. Scénář všech požárů, při nichž vznikla škoda za více než tři miliony korun, byl stejný. Mladík se pátečního večera opil v místním hostinci a nad ránem se šel projít. Přitom se nedokázal ubránit svým pyromanským choutkám.

„Ve dvou případech odešel z místa činu s tím, že se mu rozestavěnou dřevostavbu rodinného domu a kuchyňskou linku v budově tamního zemědělského družstva nepodařilo zapálit. Proto ani na tísňovou linku požár sám nenahlásil,“ vysvětlil mluvčí policie Bohumil Malášek.

Přesto se v obou případech oheň rozhořel a způsobil majitelům škodu. Další dva požáry byly už plně v jeho režii. Uprostřed listopadu zapálil skladiště se třemi tisíci tunami sena. Jako správný dobrovolný hasič se velmi aktivně účastnil hašení požáru. Sobotní požár chaty ve Viničných Šumicích byl jeho posledním. Podnapilý žhář zapálil v chatě na několika místech oblečení a pak požár ohlásil na tísňové lince.

Reportáž Zuzany Neuvirtové z 20.11.2010 (zdroj: ČT24)

„Skutečnost, že mladík ohlásil hned dva z požárů a ve vesnici se často chlubil svými zásluhami při jejich hašení, byla kriminalistům podezřelá. Když přidali další důkazy, mladý pyroman se k založení všech požárů přiznal. Podivného žháře policisté obvinili z poškození cizí věci,“ dodal Malášek. Nyní je ve vazbě a hrozí mu až tři roky nepodmíněně.