Muž v autě převážel přes tisíc litrů nelegálně vyrobeného alkoholu

Brno - Přes tisíc litrů nelegálně vyrobeného alkoholu připraveného k distribuci objevili celníci v Mikulově při náhodné kontrole v kufru jednoho z aut, dalších 500 litrů při následných domovních prohlídkách podezřelých. Únik na spotřební dani vyčíslili na více než 200 tisíc korun. Trestným činem se teď bude zabývat policie.

Koncem listopadu skupina brněnských celníků kontrolovala projíždějící auta u Mikulova. Zaměřila se především na přepravu lihovin, tabákových výrobků a dalšího zboží, které uniklo dohledu celní správy.

Ke kontrole si vytipovali také auto značky Mercedes–Benz. „Jeho řidič celníkům řekl, že veze víno, a předložil doklad pro vinařské produkty,“ uvedla mluvčí brněnského celního ředitelství Lada Temňáková. V kufru auta celníci našli téměř 800 plastových lahví označených etiketami s názvy jednotlivých druhů vín. Zdálo se, že je všechno v pořádku. Pro jistotu se ale rozhodli odebrat vzorky vín k odborné expertize. To řidiče nejspíše vystrašilo a přinutilo vyjít s pravdou ven. „Přiznal, že se nejedná o víno. Celníci proto zboží zabavili a začali případ prověřovat,“ řekla Temňáková.

Případ celníky přivedl na stopu nelegální palírny. Na základě získaných důkazních materiálů vydal břeclavský okresní soud příkaz k domovním prohlídkám. Při nich včera celníci našli dalších 510 litrů lihovin v lahvích, aromata a také výrobní destilační zařízení. 

Spotřební daň za zabavené destiláty celníci vyčíslili na více než 200 tisíc korun. „Po řádném zdokumentování předá celní správa případ policii s návrhem na zahájení trestního stíhání,“ doplnila Temňáková.

  • Nelegální alkohol autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2193/219218.jpg
  • Celníci narazili na nelegální palírnu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2193/219217.jpg