Vilu Stiassny čeká rekonstrukce. Sondy prokázaly zachovalost původních omítek

Brno - Dlouho očekávané rekonstrukce tří nejznámějších brněnských vil jsou v plném proudu. Zatímco Jurkovičova vila je těsně před znovuotevřením a ve vile Tugendhat se naplno staví, v případě vily Stiassny se začalo teprve s průzkumem. Ten odhalil, že vila má původní omítky v nejlepší stavu ze všech tří architektonických památek.

Na rozdíl od proslulých brněnských vil - Tugendhat a Jurovičovy - je méně slavná „vládní“ vila Stiassny teprve na začátku velkých oprav. V těchto dnech restaurátoři zkoumají stav omítek. „Probíhají hloubkové sondy, při nichž se odkrývá souvrství na zdech,“ popsal průzkum zdí restaurátor Jan Knor.

Památkáři už mají první výsledky, které je překvapily a potěšily zároveň. „Sondy potvrdily, že při generální opravě vily v 80. letech nedošlo k zásadní devastaci spodních, původních vrstev omítek jak interiérů, tak exteriéru. Nebude tedy problém odkrýt původní vrstvu,“ řekl mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil.

Zdeněk Musil, mluvčí Národního památkového ústavu Brno, o opravě fasád vily Stiassny (zdroj: ČT24)

A jakou barvu zdí měla vila původně? „Ukázalo se, že i zelená barva venkovních omítek odpovídá původnímu nátěru, jen je o odstín tmavší,“ prozradil Musil.

Fasády vily Tugendhat i Jurkovičovy vily průběžné opravy poznamenaly více

Vila Tugendhat má už průzkumy vnitřních i venkovních fasád za sebou. Původní omítky jsou sice zachovalé, ale dostat se k nim přes dalších sedm až devět vrstev je pro restaurátory oříšek. „Vnitřní omítka byla natřená fermeží, ta vystupuje na povrch a je problém dostat se úplně k základu,“ uvedl stavbyvedoucí oprav vily Tugendhat Michal Malásek. Restaurátoři proto odkryjí původní omítku jen na několika místech pro ukázku.

V Jurkovičově vile se k původní omítce už nebylo možné vrátit vůbec. Při rekonstrukci v 60. letech ji totiž dělníci seškrabali. Nová omítka i nátěr se ale od té z roku 1906 příliš neliší.

Právě Jurkovičova vila, jedna z nejvzácnějších památek secesní lidové architektury, bude ze všech tří známých brněnských vil zpřístupněna jako první už na jaře příštího roku. Vilu Tugendhat čeká znovuotevření v lednu 2012 a vilu Stiassny podle posledních plánů v lednu 2014.

Ve vile Stiassny pobýval i Castro

Funkcionalistickou vilu si nechal v roce 1927 postavit podle návrhu architekta Arnošta Wiesnera textilní průmyslník židovského původu Alfred Stiassny, který vlastnil továrnu v Brně v Přízové, pozdější Vlněnu. Za okupace ji původním majitelům zabavilo gestapo, po válce zůstala státu. Rodina po válce zůstala v USA. Stiassny i jeho manželka Hermína zemřeli v 60. letech v Hollywoodu. Kromě československých prezidentů ve vile bydlel například Fidel Castro. Brněnská "vládní vila" je podle odborníků stejně zajímavá jako nejslavnější brněnská funkcionalistická stavba - vila Tugendhat.

  • Vila Stiassny v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2194/219319.jpg
  • Vila Tugendhat autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1633/163257.jpg
  • Jurkovičova vila v Brně (1905) zdroj: Slavné vily http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2034/203321.jpg
Vydáno pod