Z centra Brna začaly mizet stánky a výzdoba

Brno - Vánoční svátky skončily a s nimi končí i vánoční trhy v Brně. Celý měsíc sklízely trhy nejen u Brňanů velký úspěch. Dnes se technický personál pustil do likvidace jejich zázemí. Stejnou koncepci tradičních Vánoc plánuje město i na příští rok.

Od konce listopadu se na vánočních trzích denně scházely stovky lidí. Na rozsvícení stromu se přišlo podívat dokonce patnáct tisíc Brňanů. Přestože se kasy prodejců ze začátku neplnily podle jejich představ, poslední předvánoční týden ztráty ve srovnání s loňskem dohnal.

Největší úspěch sklízelo občerstvení. „Myslím, že na alkoholu lidé určitě nešetřili,“ řekl jeden z provozovatelů občerstvení. „U nás vedl turbomošt. Turbomošt se prodával úplně nejvíc,“ přiblížila další provozovatelka. Zatímco řemeslníci měli radost, když se teploty přehouply přes nulu, provozovatelé občerstvení si libovali, když byla zima. „Když je teplo, tak ty tržby nejsou takové, jako když mrzne a lidé si kupují medovinu na zahřátí,“ vysvětlil provozovatel stánku.

Sklízení výzdoby: Ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková zhodnotila letošní vánoční trhy (zdroj: ČT24)

Dnes stovky návštěvníků vystřídaly už jen desítky dělníků. Zadání na dnešní den bylo odstrojit, rozebrat a odvézt dřevěné domky z náměstí pryč. Zatímco celé dřevěné městečko by mělo zmizet nejpozději do středy, stánky s vánočním občerstvením se město rozhodlo pro velký zájem nechat otevřené až do 1. ledna.

Město na Vánocích neprodělalo

Celkové výdaje města na vánočních trzích dosáhly pěti a půl milionu korun. Například jen za toalety muselo město zaplatit dvě stě padesát tisíc.  Ochranka, která letos splnila svůj účel, stejně jako úklidová služba stály tři sta tisíc korun. Přesto město neprodělalo. „Letos to vyšlo ekonomicky dobře. Město Brno nakonec nestály Vánoce zase vůbec nic, všechny výdaje byly zaplaceny z příjmů, které se vybraly od prodejců,“ prozradila rozpočet vánočních trhů ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková.

Prodejci ve velkých stáncích s občerstvením museli za nájem zaplatit přes dvě stě tisíc korun, malé domečky stály kolem sta tisíc.

Brněnský „orloj“ dostane na Silvestra čepici

Vánoční smrk bude zdobit náměstí Svobody až do začátku ledna. O tom, že strom ustojí Silvestra bez problémů, se město přesvědčilo už v minulých letech. Vrásky na čele ale organizátorům dělá hodinový stroj, na který se v těchto dnech šije speciální návlek.

Zatímco na náměstí Svobody mířili lidé především za vánočním občerstvením, Zelný trh sklízel úspěch s tradičními řemeslnými výrobky. I tady se ale už po vánoční atmosféře slehla zem. I na radnici Brna-středu, která Vánoce na Zelném trhu pořádala, zůstala spokojenost. Jako novinku pro příští rok plánuje město, že by se řemeslné stánky rozšířily dokonce i do brněnského podzemí.