Při kontrole tržnice v Hatích objevili inspektoři nebezpečnou pyrotechniku

Hatě - Tržnici v Hatích u Znojma dnes podrobila kontrole Česká obchodní inspekce – tentokrát kvůli pyrotechnice, která se několik dní před Silvestrem stala zbožím, po němž je největší poptávka. Společně s pracovníky Úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva inspektoři na stáncích objevili i pyrotechniku čtvrté, nejnebezpečnější třídy, která by vůbec neměla přijít do rukou laiků.

Je pravé poledne. Tržnici v Hatích u Znojma obsazují pracovníci České obchodní inspekce společně s odborníky z Úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Asistují jim policie a celníci. Mezi vietnamskými prodejci se šíří panika. Své zboží se snaží co nejrychleji schovat. Vědí proč.

„Na podnět hasičů jsme provedli kontrolu a zjistili jsme, že jsou tady nabízeny pyrotechnické výrobky, které nejsou označeny tak, jak to zákon požaduje,“ vysvětlila pracovnice České obchodní inspekce Kamila Křížová.

Na jednom ze stánků inspektoři objevili deset kulových pum čtvrté třídy nebezpečnosti bez návodu a označení. Takové předměty už se neřadí k zábavní pyrotechnice, nýbrž k výbušninám. Obsahují totiž více než čtvrt kila třaskaviny. Inspektoři proto na místo okamžitě přivolali pyrotechniky. „Jedná se o výbušné předměty, které může používat jenom odpalovač ohňostrojů, tedy osoba znalá, poučená,“ potvrdil policejní pyrotechnik Vítězslav Mička.

Na tržnici si ale pumu mohl koupit kdokoli, a jelikož u ní chyběl návod, podle kterého je třeba ji v odpalovacím hmoždíři zakopat do země, mohlo by se stát, že ji laik odpálí mezi lidmi. Puma pak může i zabíjet.

Pyrotechnika čtvrté ani třetí třídy nemá na stáncích co dělat

Kromě pum se na stáncích hojně vyskytovaly také rakety spadající do třetí třídy nebezpečnosti. Ty ale mohou prodávat pouze odborníci v kamenných obchodech. Další prodávanou pyrotechniku nebylo možné dokonce ani zařadit do některé ze tříd, protože jí chybělo jakékoli označení – pracovníci Úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva ji proto odvezli na expertízu.

„Máme podezření, že by se mohlo jednat o pyrotechniku čtvrté, tedy nejnebezpečnější kategorie,“ vysvětlil Pavel Koblasa z Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. „Pokud se to potvrdí, předáme celou věc policii,“ dodal.

Mnozí prodavači se chovají nezodpovědně

Prodejci navíc porušují bezpečnostní předpisy – u stánků s pyrotechnikou si klidně zapálili cigaretu. „Je to nezodpovědné a nebezpečné chování – od nedopalku cigarety se může vznítit některá z rachejtlí, může to způsobit výbuch. A když se ty světlice rozletí, tak to tady všechno chytne,“ rozčiloval se pyrotechnik Vítězslav Mička. „To už se pak těžko hasí, protože dochází k dalším výbuchům, oheň se rozšiřuje,“ kroutil hlavou.

Ostatně, rozsáhlý požár už tržnice zažila před čtyřmi lety, kdy kompletně vyhořela. Tehdy byla na vině rovněž pyrotechnika.